čtvrtek 6. května 2021

Hra 543: Exploding Atoms (1991)


Exploding Atoms
Vývojář: Pavel Tichý & Jan Froněk & Patrik Rak
Vydavatel: Omikron Software, od roku 1992 Proxima Software
Vydáno 1991 pro ZX Spectrum
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1 - 2
Stav: Dokončeno

Pavel Tichý nám po portu Sokobana (1990) představuje další logickou hru, na které se podíleli i Jan Froněk (grafika) a Patrik Rak (hudba). Dílo vyšlo v roce 1991 pod hlavičkou Omikron Software (Dark Strengths (1990), Labyrinth (1990)) a o rok později ho vydala i Proxima Software v souboru her Mah Jongg. 

V menu si lze zvolit způsob hry (hráč vs počítač či hráč vs hráč) a ovládání na joysticku či klávesnici.

Autoři

Menu

Začátek hry

Poté jsme již vrženi do hry, kde vidíme pole 8x6, kde na každém políčku je atom, ke kterému po tazích můžeme přidávat elektrony. Každý atom má maximální počet elektronů, jež dokáže pojmout. Toto číslo se odvíjí od počtu sousedících polí na vertikále a horizontále, tzn. atomy uprostřed mají 4, na krajích 3 a v rohu 2. Jakmile je tohoto počtu elektronů dosaženo, tak atom vybuchne a předá svoje elektrony sousedícím atomům, což může vyvolat rozsáhlou řetězovou reakci. Přidávat elektrony můžeme pouze svým či prázdným atomům, nikoliv soupeřovým. Jediný způsob, jak přebrat soupeři jeho atom, je právě pomocí výbuchů. Vítězí hráč, který získá všechny atomy. 

Průběh hry je zajímavý tím, že do posledního okamžiku není jisté, kdo vyhraje. I hráč s posledním zbývajícím atomem může jedním tahem vyvolat takovou řetězovou reakci, že přebere všechny atomy soupeře a vyhraje. Počítač není příliš chytrý a podařilo se mi vyhrát již na druhý pokus. 

Průběh hry

Soupeř je v úzkých, teď hlavně neudělat chybu

Vítězství !

Verdikt: Slušná logická hříčka pro dva hráče, která je napínavá až do konce. 
Hodnocení: 4/10

Žádné komentáře:

Okomentovat