sobota 15. května 2021

Hra 546: Faraón (1991)


Faraón
Vývojář: IntySoft & AxelSoft & StaSoft
Vydavatel: IntySoft
Vydáno 1991 pro ZX Spectrum
Žánr: Strategická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Jak již dává název tušit, budeme v tomto případě opět stavit pyramidu pro mocného faraóna, stejně jako třeba v o rok starší hře Stavba Pyramidy (1990). Oproti předchůdcům tu máme úvod s trochou poezie a obrázky pyramid. V menu si pak můžeme vybrat ze tří pyramid, které budeme stavět - Raneferefova, Džóserova a Cheopsova pyramida, jež prý představuje nejvyšší obtížnost. 

V Egyptě je hezky

Trocha poezie

Slunce nad pyramidou

Práce začíná...

Po volbě pyramidy si nás faraón předvolá a zadá nám úkol. Dostaneme počáteční kapitál, několik tisíc dělníků a časový limit na postavení celé pyramidy. Právě v tomto se od sebe zmíněné tři pyramidy liší, jinak jsou průběh hry, obrázek rozestavěné pyramidy a finální obrazovka úplně stejné pro všechny tři varianty. 

Menu

Úkol od faraóna

Přehled na začátku roku

Na začátku každého roku se nám zobrazí přehled, kde vidíme počet zbývajících kvádrů, jež musíme postavit, kolik za jeden postavený kvádr dostaneme peněz a kolik nám zbývá let. 

Na další obrazovce pak vidíme detailní statistiky, jako je stav pokladny, počet najatých dělníků, počet vlastněných kvádrů, zásoby vody, ceny vody, kvádrů a dělníka, kolik kvádrů postaví jeden dělník za rok (efektivita práce), plat dělníka a jeho spotřeba vody. V dolní polovině obrazovky pak zadáváme podle našeho uvážení kolik v daném roce nakoupit či prodat kvádrů, dělníků, vody a kolik dělníkům zaplatit. Příjemný detail je, že pokud nezadáme žádné číslo a pouze stiskneme klávesu Enter, tak se vrátíme o řádek výše, takže můžeme opravit překlepy. 

Samozřejmě hra je opět taková malá matematická úloha, kdy musíme řadu věcí neustále přepočítávat. Pokud dělníkům nezaplatíme či jim nedáme dostatek vody, tak se vzbouří a je konec hry. 

Zadávání údajů

Nestojím za "zmíňku"

Souhrn uplynulého roku

Dohrát hru by bylo jednoduché, nicméně je tu malý zádrhel ve formě klesající efektivity práce. Čím více se blížíme dokončení pyramidy, tím klesá efektivita. Ve finále jeden dělník postaví kolem 0.5 kvádru za rok, což znamená, že náklady jsou daleko vyšší, než odměny od faraona a zákonitě přichází bankrot a konec hry. Normální cestou je tedy téměř nemožné hru dohrát. 

Po nějaké době jsem ale přišel na jeden trik, který je ostatně zmíněný na obrazovce, kde faraón zadává úkol - fungují zde "tržní vztahy". To znamená, že pokud budeme kupovat hodně vody, tak ta se zdraží a naopak, když ji nebudeme kupovat, tak zlevní. To samé platí pro dělníky a kvádry. Dělníky ovšem musíme platit a voda se neustále vypařuje, vylévá či mizí jiným způsobem. Jediná cesta je tak nakoupit při příznivé ceně co největší počet kvádrů. Následující rok je pak cena několikanásobná a kvádry zase s tučným ziskem prodáme, což nám umožní pyramidu dostavět. 

Hra tedy sice nabízí tři pyramidy, které by se měly lišit obtížností, ale při použití tohoto triku je jednoduché dohrát všechny varianty. 

Vypadá to dobře

Pyramida je hotová !

Vítězství !

Verdikt: Strategická hra, která je normální cestou nedohratelná a s použitím jednoho triku zase příliš lehká.
Hodnocení: 3/10

1 komentář:

  1. Cheopsova pyramida pokořena. :)

    https://www.youtube.com/watch?v=fKRxmpAKRiI

    OdpovědětVymazat