pondělí 9. listopadu 2020

Hra 488: Stavba Pyramidy (1990)


Stavba Pyramidy
Vývojář: Vratislav Šíma
Vydavatel: Berolivan Software
Vydáno 1990 pro ZX Spectrum
Žánr: Strategická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Další strategická hra ve stylu Hamurabi, kde se staneme vládcem v provincii Kafr-es-Sajat a naším úkolem bude postavit pro faraona Ramsese II. pyramidu, k čemuž máme k dispozici 20 let. Takovýchto her vyšlo hned několik (např. Faraon (1989), Chammurappi (19??) a další), ale nejblíže dnešní hře má Pyramida (19??) z osmibitových Atari. 

Zajímavostí je, že během hry je propagován antikvariát autora. 

Ramsesova pyramida

Jsem vládce Kafr-es-Sajatu

Odmítnutí znamená jistou smrt

Na začátku si zvolíme obtížnost na stupnici 1 až 5, kdy 1 je nejlehčí. Nejtěžší obtížnost se dá označit za nehratelnou. Poté zapíšeme svoje jméno a faraon nám předloží nabídku, která se neodmítá - práci na pyramidě. Máme tedy 20 let, respektive tahů, na to postavit všech 270 stupňů pyramidy. Počáteční stav obyvatel, sýpek s jídlem a polí je generován náhodně. 

Začátek hry

Dobrá úroda a navíc jsem dostal další pole

Cesta je ještě dlouhá

Během každého kola si volíme kolik osob bude pracovat na stavbě pyramidy (8000 lidí postaví jeden stupeň), kolik obilných sýpek dostanou (1 sýpka uživí 1000 lidí), kolik sýpek dostane zbytek obyvatel a kolik polí chceme osít (potřebujeme dostatek osiva a rolníků). Jak je vidět, je to zase hodně o matematice a propočtech. 

To snad...

... není ...

... možné !!!

Do hry bohužel dost drasticky zasahují náhodné události. Může přijít zemětřesení, pyramida se může úplně zřítit kvůli sabotáži, může na nás být spáchán atentát, nebo přijde velekněz a zabaví nám v podstatě všechno jídlo a spousta dalších. Pokud taková událost nastane, znamená to v podstatě vždy konec všech nadějí. Děje se tak až příliš často a i když hráč dělá vše správně, musí mít pořádnou dávku štěstí, aby byl schopný pyramidu dokončit. 

Nestihl jsem a byl jsem předhozen posvátnému krokodýlovi

To je tedy opravdu úžasná odměna

Vítězství !

Verdikt: Další strategická hra ve stylu Hamurabi, kdy náhodné události dost zásadně určují výsledek hry, což je frustrující. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat