sobota 28. listopadu 2020

Hra 494: Pexeso (1987)


Pexeso
Vývojář: M. Auzký
Vydavatel: M. Auzký
Vydáno 1987 pro ZX Spectrum
Žánr: Deskovka
Počet hráčů: 1 - 9
Stav: Dokončeno

Několik zpracování pexesa jsme tu již měli, to nejstarší dokonce už z roku 1984 a objevila se i trochu lechtivější verze jménem Sexeso (1988). Ve verzi od M. Auzkého nás žádné překvapení nečeká, jedná se o klasické obrázkové pexeso, kdy je na obrazovce 64 kartiček otočených na rubovou stranu a na hráčích je postupným otáčením najít stejnou dvojici. 

Instrukce

Volba počtu hráčů

Zapisování jmen hráčů

V tomto případě může hrát až devět hráčů, přičemž každý si musí na začátku zapsat svoje jméno, načež počítač náhodně vylosuje pořadí tahů. Výhoda je, že program si jména pamatuje a po skončení hry nabídne opakování se stejnými hráči. 

Je také možné do hry přizvat i počítač, což se hodí hlavně pokud nemáme žádné živé protihráče. V tomto případě volíme obtížnost z osmi stupňů, kdy se počítač může chovat třeba jako idiot nebo génius. 

Los pořadí

Volba úrovně počítače

Začátek hry

Karty se vybírají pomocí kurzoru, se kterým pohybujeme buď pomocí joysticku nebo pomocí kláves "6", "7", "8", "9" a pomocí "0" potvrzujeme volbu. Bohužel se nedají nastavit vlastní ovládací klávesy. Pokud hráč najde dvojici, pokračuje dále dalším tahem. Na konci se pak zobrazí přehledná tabulka s pořadím hráčů podle počtu nalezených dvojic. 

Prohlédnutí prvních dvou karet

Našel jsem dvojici éroplánů a hraju ještě jednou

Vše uhodnuto

Vyhodnocení

Verdikt: Pěkně zpracované obrázkové pexeso. Chybí snad jen volba vlastních ovládacích kláves. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat