pondělí 26. listopadu 2018

Hra 269: Sexeso (1988)


Sexeso
Vývojář: Jiří Pobříslo & Ondřej Kafka
Vydavatel: Amisin & OKF
Vydáno 1988 pro ZX Spectrum
Žánr: Desková hra
Počet hráčů: 1 - 4
Stav: Dokončeno

Jiří Pobříslo byl jedním z prvních, kdo u nás začal vytvářet hry pro ZX Spectrum, viz jeho hry Velký NIM (1983), Logik (1984), Helespont (1984) a Pexeso (1984). Právě poslední jmenovaná hra byla jakýmsi základem pro Sexeso, na němž autor spolupracoval s Ondřejem Kafkou, který dodal všechny ilustrace spoře oděných dam. 

Úvodní obrázek je vynikající - vidíme tam dva gentlemany - jeden má knírek, kšiltovku a sluneční brýle a druhý má v puse cigaretu - kterak na sebe, sedíc u zapnutého ZX Spectra, upřeně hledí a na obrazovce jsou zobrazeny dokonale tvarovaná ňadra jakési spanilé panny. Tomuhle říkám intimní chvilka u osmibitového počítače! 

Menu
Zadávání jmen hráčů
Začátek hry

Před začátkem hry je v menu nutné zapsat jména hráčů - můžou hrát až čtyři najednou, stejně tak ale lze hrát sólo. Pak už je možné vrhnout se do hry, kdy na obrazovce vidíme 5x8 karet a rozdíl oproti klasickému Pexesu je ten, že každá karta je unikátní - jedna karta je tedy vždy polovina obrázku nějaké slečny a je třeba najít odpovídající druhou polovinu, čímž obrázek složíme a můžeme se pokochat osmibitovými ňadry.  

Ovládání je řešeno přes kurzor, který ovládáme čtyřmi šipkami (bohužel v emulátoru opět klávesy "5", "6", "7" a "8") a výběr potvrzujeme klávesou Enter. Cílem je získat více bodů jak ostatní hráči. Průběžný stav bodů vidíme v dolní polovině obrazovky. Na pravé straně je seznam slečen - je jich 20 a jsou seřazené podle abecedy. Stejně tak každá karta má na sobě písmeno - víme tedy, že na kartě označené písmenem "P" je krásná Pamela. Každá slečna má počáteční hodnotu 10 bodů a jakmile obrátíme kartu s ní, přičte se jí dalších 5 bodů. Pokud tedy hráči delší dobu nemohou najít obě poloviny dané slečny, její bodová hodnota roste. 

Nanetu Tomáš uhádl hned na začátku a získal tedy 20 bodů
Tak tohle nepasuje
Estera sní o tom, že bude hubená

Všechny sebrané slečny vidíme v tabulce označené černou barvou a také je zde symbol hráče, který danou slečnu sebral. Hra samozřejmě končí po sebrání poslední karty, kdy se vyhodnotí vítěz, který se dočká opravdu pěkné gratulace. Následuje animace, ve které se postupně zobrazí ještě jednou obrázky všech slečen. 

Stav před sebráním poslední karty - Karel to má v kapse
Nejlepší gratulace všech dob?
Jméno vítěze je oslavováno ukázáním obrázků všech slečen

Verdikt: Povedený upgrade autorovy předchozí hry Pexeso. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat