středa 7. listopadu 2018

Hra 264: Dáma (?)


Dáma
Vývojář: ?
Vydavatel: ?
Vydáno ? pro ZX Spectrum
Žánr: Desková hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Převedení klasické deskové hry Dáma na Spectrum od neznámého autora. Hrajeme proti počítači, nemůžou hrát dva lidští hráči proti sobě. Hraje se klasicky na šachovnici 8x8, kdy oba hráči začínají s 12ti kameny, se kterými lze pohybovat jen po diagonálách a při tom se snaží přeskočit kameny svého protivníka, čímž je vyhodí ze hry. Pokud se někomu podaří dojít se svým kamenem až na druhou stranu šachovnice, změní se jeho kámen v dámu, se kterou se lze pohybovat i směrem zpět. 

Začátek hry
Volba tahu
První získaná dáma

Největší problém je s pomalostí hry a s ovládáním, kdy zde není žádný kurzor, ale musíme tahy ručně vypisovat, např. "C3B4", přičemž si musíme dávat pozor, aby příkaz byl napsaný velkými písmeny, jinak nám to hra neuzná. Pokud z nějakého důvodu chceme hru ukončit, stačí napsat "0000", čímž navrhneme remízu, kterou program vždy uzná. 

Na pravé straně je vidět skóre, nebo-li počet sebraných kamenů. Pro výhru musíme samozřejmě sebrat všechny protivníkovi kameny, přičemž není neobvyklé dostat se do situace, kdy jeden z hráčů nemůže provést žádný platný tah, načež hra skončí a je třeba hrát znovu. Program není příliš chytrý a obtížnost je tedy nízko - neměl jsem problém dohrát hned první hru bez ztráty jediného kamene. 

Po přeskočení soupeřova kamene má hráč právo provést další tah
Počítač nemůže provést žádný platný tah, hra proto končí
Drtivé vítězství bez ztráty kamene !

Verdikt: Příliš zdlouhavé ovládání a nízká obtížnost. 
Hodnocení: 2/10

Žádné komentáře:

Okomentovat