neděle 22. listopadu 2020

Hra 492: Tetris (1990)


Tetris
Vývojář: Fanatic Star Software & Fandal Software
Vydavatel: Fanatic Star Software & Fandal Software
Vydáno 1990 pro Atari 8-bit
Žánr: Puzzle
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Další z řady předělávek legendárního Tetrisu. V hlavním menu si můžeme vybrat jeden z pěti stupňů obtížnosti, způsob ovládání (klávesnice, nebo joystick) a nastavení zvuku, který je lepší vypnout, protože zvukové efekty padání kostiček nejsou úplně příjemné. 

Podle vybrané obtížnosti pak padají buď jednoduché, nebo složité tvary kostiček, jež je samozřejmě těžší umístit. Také se mění počet řádků, které je nutné zaplnit, aby zmizely. To znamená na nejnižší obtížnost stačí klasicky jedna řádka, na nejtěžší je nutné mít 5 řádek, což je téměř nemožné. 

Menu

Začátek na nejlehčí obtížnost

Mám už jednu řádku hotovou, ale musím ještě dokončit druhou, protože hraji na vyšší obtížnost

Herní plocha je na Tetris nezvykle široká a vejde se vedle sebe o dost větší množství kostiček, což brzdí dynamiku hratelnosti. Je škoda, že se šířka herní plochy nedá třeba nastavit. Kostičky i na nejnižší obtížnost padají poměrně rychle a objevují se navrchu na náhodném místě, takže je občas nemožné se včas dostat na druhou stranu, kam potřebujeme. Problém je trochu i s otáčením kostičky, kdy je třeba držet klávesu "FIRE" a zároveň určovat směr doleva či doprava, takže posouvat a otáčet kostičku v jednu chvíli je náročné. 

Zvláštní je počítání skóre, kdy nedostaneme bodovou odměnu za dokončenou řádku, ale za počet kostiček, jež se umístily na herní plochu. Respektive za tu nejmenší kostičku složenou z jednoho "čtverečku" dostaneme jeden bod a za ty komplikované více bodů podle toho, z kolika "čtverečků" se skládají. Je tu i tabulka nejlepších, ale těžko říci, jak se do ní zapsat - i když jsem dosáhl dostatečného počtu bodů, hra mi zapsání mého jména nenabídla. 

Tyhle tvary je skoro nemožné poskládat

Nic moc skóre

Tabulka nejlepších

Verdikt: Dobré zpracování Tetrisu, které má nicméně své problémy a jiné verze nabízejí přeci jen plynulejší hratelnost. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat