středa 2. prosince 2020

Hra 495: Transfer (1990)


Transfer
Vývojář: Jindřich Sládek
Vydavatel: Chaotic Software
Vydáno 1990 pro ZX Spectrum
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Tato logická plošinovka od Jindřicha Sládka (Merry Man (1988), Mad Monastery (1990), Strange Submarine (1990)) je velmi podobná hře Marioso (1989), kterou vytvořil jeho kamarád Milan Kudrna. Ovládáme v ní pracovníka, který musí v časovém limitu připravit vagon na správné místo, naložit náklad a přistavit ho k lokomotivě, která čeká ve spodní části obrazovky. Takto je nutné naložit celkem osm vozíků. 

Menu

Začátek hry

Nakládání prvního polotovaru

Postava se pomocí kláves "O" a "P" pohybuje do stran a klávesa "Q" aktivuje plošinky a výtahy. Pokud stojíme přímo na výtahu, tak se s námi rozjede a pokud stojíme na růžové plošince u výtahu, tak ho můžeme ovládat, aniž bychom se s ním svezli. Zatímco po obou stranách obrazovky jsou výtahy jedoucí přes všechna tři patra, ostatní výtahy se pohybují jen mezi dvěma patry. Postava nemůže skákat a pokud spadne z velké výšky, tak ztratíme jeden ze tří životů. 

Nejprve je nutné se dostat do pravé spodní části obrazovky, kde jsou v rohu dvě šipky. Odtud si přivoláme prázdný vagon. Ten můžeme pouze tlačit, nelze ho tahat k sobě, což přináší řadu problémů. Vagon je nutné včas odtlačit do horního patra, kde jeden z jeřábů pomalu snáší náklad. Pokud náklad spadne na zem, opět ztrácíme život. Naložený vagon pak zase musíme odtlačit do spodního patra, kde ho výtahem přistavíme k lokomotivě a můžeme si jít pro další. Jeřáby přitom postupně zrychlují, čili máme méně času a prostoru pro chyby. 

Je škoda, že zde najdeme pouze jednu úroveň a v té, jakmile najdeme správnou cestu, tak už jde jen o to vše zopakovat a neudělat s dalšími vagony chybu. 

Mašina odváží prvních pět vagonů

Poslední vagon naložen

Vítězství !

Verdikt: Dané hodnocení hra získává s odřenýma ušima. Hlavní problém je, že obsahuje pouze jednu úroveň a dá se tedy rychle dohrát, což je škoda, protože mechanismy jsou jinak zajímavé. 
Hodnocení: 4/10

Žádné komentáře:

Okomentovat