středa 16. prosince 2020

Hra 498: Východní Banka (1990)


Východní Banka
Vývojář: Gibon & Mise
Vydavatel: Gibon & Mise
Vydáno 1990 pro Commodore 64
Žánr: Strategická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Strategická hra podobná Akcionáři 2 (1990), ve které se budeme různými způsoby snažit znásobit náš majetek. Podle úvodní obrazovky vznikla hra původně pro ZX Spectrum, tato verze ale zatím nebyla objevena. Na začátku se bohužel nedočteme žádné instrukce a jsme rovnou hozeni do hlavního menu s přehledem možností. 

Začátek hry

Přehled akcií

Nakupování jiné měny

Hra je rozdělena na týdny, resp. tahy a začínáme v nultém týdnu s hotovostí 10.000 XEU (předchůdce dnešního EUR). Rozšířit tuto částku můžeme různými způsoby. Můžeme nakupovat a prodávat cizí měny (každý tah se samozřejmě mění výměnný kurz), nakupovat a prodávat akcie společností, sázet na fotbalová utkání či si zahrát jednu ze dvou variant kostek

V první variantě kostek zadáme vsazenou částku a naše šťastné číslo, přičemž po startu hry se začnou generovat číslice a naším cílem je stisknout mezerník jakmile se objeví naše číslo, což není jednoduché, protože musíme reagovat opravdu rychle. Podle počtu trefených a netrefených pokusů se vyhodnotí získané / ztracené peníze. Druhá varianta je klasický Videostop, kdy na obrazovce vyskakují tři různá čísla a my musíme trefit ideálně stejnou trojici. 

Sázení na zápas

Na konci každého týdne se dozvíme výsledky zápasů

Fotbalová tabulka se po sezoně neresetuje

Uživatelské rozhraní je dost nepřehledné a veškeré fotbalové výsledky a pohyby cen akcií a kurzů měn se zdají být naprosto náhodně generované. Hlavní problém ale je, že tu není žádný cíl a i po odehrání sta kol hra dále pokračuje a to včetně fotbalové ligy, která není rozdělena na sezony a výsledková tabulka po chvíli vypadá dost zvláštně. Je škoda, že autoři, po vzoru zmíněného Akcionáře 2, neurčili nějaký cíl, kterého je potřeba dosáhnout. Takto není po vyzkoušení všech možností žádná motivace pokračovat. 

První variace kostek

Druhá variace kostek

101. týden - hra se zdá být nekonečná

Verdikt: Hře by výrazně prospěl nějaký cíl, kterého je potřeba dosáhnout. Takto není zábavná a oproti konkurenčnímu Akcionáři 2 je i podstatně hůře zpracovaná. 
Hodnocení: 2/10

Žádné komentáře:

Okomentovat