pondělí 14. října 2019

Hra 371: Chammurappi (?)


Chammurappi
Vývojář: ?
Vydavatel: ?
Vydáno ? pro Sharp MZ-800
Žánr: Strategická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Strategických her inspirovaných hrou Hamurabi (1968) vyšlo hned několik - Chamurabi (?), Imperátor (?), Faraon (1989) či Alexandr Makedonský (?). Mechanismy těchto her jsou stejné, přesto je hratelnost kvůli jinému vybalancování vždy jiná.

Našim úkolem je tedy vládnout zemi a dovést ji k blahobytu. Na to přitom máme 49 let, ale pokud se nám nebude dařit, tak samozřejmě můžeme skončit daleko dříve. 

Začátek hry
Vypukl mor a všichni zahynuli
Byl jsem zahrabán do písku

Každé kolo trvá jeden rok a vždy dostaneme hlášení, ve kterém je uveden:

  • počet obyvatel - vidíme, kolik se narodilo, zemřelo, odstěhovalo se a přistěhovalo, ale to není zas tak důležité. Klíčový je celkový přírůstek / úbytek od minula. Čím více obyvatel, tím více půdy můžeme obdělat, ale tím více jídla spotřebujeme. Celkově se ale tento ukazatel dá cíleně poměrně dobře ovládat a nehrozí tedy nějaká nekontrolovatelná populační exploze jako v jiných hrách tohoto typu. 
  • množství obilí - součet toho, co nám zbylo od loňska, toho co se podařilo sklidit (za rok se urodí 1-3 pytlů na hektar půdy), přičemž odečteme kolik toho myši sežrali, kolik obyvatelé snědli, kolik jsme použili na nákup půdy a kolik jsme použili na osetí půdy. 
  • cena půdy - generuje se náhodně a pohybuje se zhruba mezi 5 až 30 pytli za hektar půdy. 
  • rozloha říše - začínáme na 1000 hektarech a pokud chceme být úspěšnými vladaři, tak musíme co nejvíce expandovat, aby bylo dostatek jídla pro naše obyvatele.

Konstanty jsou takové, že každý obyvatel sní minimálně 10 pytlů obilí za rok, zároveň obdělá 10 hektarů půdy. Na osetí 1 hektaru je třeba 0.25 pytlů obilí, za rok se urodí 1-3 pytlů obilí / hektar a pokud máme více jak 13 hektarů / obyvatele, tak na nás sousedé pošlou vojsko. 

Hráč tedy zadává:
  • kolik půdy koupit či prodat
  • kolik obilí dát obyvatelům - základ je 10 pytlů / obyvatele, ale pokud chceme přilákat nové lidi, což je nutnost, je třeba uvolnit více. Tímto se ale zároveň dá počet pěkně regulovat - pokud se nám situace vymyká kontrole, prostě uvolníme jen základní množství obilí a obyvatel o něco ubyde aniž by vypukl mor. 
  • kolik hektarů půdy osít - ideál je osít všechnu naši půdu, ale občas na to nemáme dostatek pracovní síly, nebo v horším případě nemáme dostatek obilí na osetí. 

Jedná se tedy jako vždy spíše o matematickou úlohu. Tato verze pro Sharp je přitom dobře vybalancovaná a i když částečně rozhoduje náhoda, stále jsem cítil, že mám vše pod kontrolou a s určitou taktikou se dá vždy vyhrát. 


Začalo se mi dařit
Konec mé vlády
Lidé mi postaví velkou pyramidu

Verdikt: Zatím jedna z těch nejlépe vybalancovaných a tudíž nejlepších strategických her. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat