středa 2. října 2019

Hra 367: Patnáctka (1989)


Patnáctka
Vývojář: Vladimír Ženatík & Ondřej Mihula
Vydavatel: Kybso
Vydáno 1989 pro Atari ST
Žánr: Logická
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Po zveřejnění článku na první 16-bitovou hru Wildfire (1989) Solaris nelenil a kontaktoval autora hry, V. Ženatíka, který nám poslal ještě jednu svojí hru z téhož roku. Tentokrát se jedná o logickou hru typu "patnáctka", jež jsme tu měli např. na ZX Spectrum v podobě titulu Rack One's Brains (1988). 

Menu
Výběr obrázku - obrázek 1
Ježek v kleci

Jedná se tedy o klasickou "posouvačku", kdy máme obrázek rozdělený na 15 dílků, jež se nám na začátku promíchají a my je musíme postupným posouváním vrátit do správného pořadí. 

Na výběr je ze sedmi obrázků, mezi kterými nechybí ježek v kleci, Mona Lisa, ikonický obrázek sirek, sfinga, či obyčejné jablko. Teoreticky mezi nimi není rozdíl v obtížnosti, ale prakticky je přeci jen snazší posouvat třeba dílky s číselným označením, než dílky se složitým obrázkem. 

Mona Lisa
Sirky
Sfinga
Jablko

Jakmile si vybereme obrázek, tak nám počítač dílky zamíchá a spustí časomíru. Naším cílem je složit obrázek zpět co nejrychleji a s co nejmenším počtem tahů. Vzor přitom vidíme celou dobu v pravém horním rohu obrazovky. Do toho nám hraje slušná, ale trochu repetitivní hudba. Ovládání je velice jednoduché - stačí nám čtyři směrové klávesy pro posouvání dílků do čtyř směrů. 

Dílky byly zamíchány a může se začít
Blížím se ke konci
Vítězství !

Verdikt: Pěkně udělaná "posouvačka" těžící z technických možností 16-bitového Atari ST. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat