pondělí 29. října 2018

Hra 261: Rack One's Brains (1988)


Rack One's Brains
Vývojář: Martin Vodička
Vydavatel: Eclipse
Vydáno 1988 pro ZX Spectrum
Žánr: Puzzle
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Po nepříliš povedeném pokusu se hrou Stealth (1987) se Martin Vodička vrací s puzzle hrou, které se obyčejně říká "Patnáctka", nebo anglicky "15 puzzle". Je to tedy klasická "posunovačka", kde máme na ploše 15 označených kamenů (v této variantě s písmeny A až O) a jedno volné místo. Kameny jsou na začátku pomíchané a na nás je správně je seřadit. 

Velmi stručné instrukce
Nastavení ovládacích kláves
Začátek hry

Příjemné je, že si lze v nastavení zvolit vlastní ovládací klávesy, kdy pro hraní stačí čtyři směrové šipky. Pak už se ocitneme ve hře - zatímco kdysi jsem měl s tímhle typem hry velké problémy a řešil ji víceméně na náhodu, teď už vím, jakým systémem postupovat, a tak jsem schopný ji dohrát během minutky. 

Překvapivé je, že jakmile kameny správně seřadíte, nic se nestane, a musí se ještě zmáčknout klávesa "space", což se sice píše na začátku v instrukcích, ale moc intuitivní to není. Poté se nezobrazí ani žádná vyhodnocovací obrazovka, žádný čas řešení se tedy nepočítá, a rovnou jsme hozeni zpět do menu, odkud si můžeme pro další hru vygenerovat jiné počáteční rozložení kamenů. 

Tu snadnější část mám za sebou
Vítězství !

Verdikt: Této verzi "Patnáctky" chybí alespoň nějaká časomíra či vyhodnocení hry. 
Hodnocení: 2/10

Žádné komentáře:

Okomentovat