středa 30. října 2019

Hra 376: Horník (1987)


Horník
Vývojář: Futera
Vydavatel: Futera
Vydáno 1987 pro Sord M5
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Po Sharp MZ-800 si představíme další japonský počítač, který se v 80. letech "zatoulal" do našich končin. Jedná se o Sord M5, jenž se u nás objevil zhruba v roce 1985 v počtu asi 1000 kusů. Emulace her pro tento počítač je poněkud složitější a podařilo se až s pomocí od Romana Štece (jeho video). Doplnil jsem také moji stránku "Jak spustit hry?". 

V případě Horníka nejde o nic jiného, než o zjednodušenou verzi populární hry Flappy (1987).

Sord M5; Zdroj: wikipedia
Začátek hry
Podařilo se mi přelstít trpaslíky a zbývá už jen dotlačit vozík k cíli

Ovládáme tedy postavu horníka, který se snaží dotlačit vozík s uhlím do označeného cíle. Na vozík působí gravitace a můžeme ho pouze strkat, nikoliv tahat k sobě. Jednoduše se nám tedy může stát, že vozík spadne ke stěně a už s ním nehneme. Kromě vozíku lze pohybovat ještě s bednami, které můžeme použít pro přesun vozíku a v případě potřeby je i zničit. 

Proti nám stojí časový limit, který je pro každou úroveň 180 sekund. Zvýšit si ho můžeme, pokud sníme jablíčka či hruštičky, co se různě povalují okolo. Cílem je získat co nejvyšší bodové skóre, kdy body dostaneme pouze pokud vozík úspěšně odtlačíme na určené místo, přičemž výše bodů se odvíjí od zbývajícího času. 

Trpaslíci dokáží procházet (bohužel) i skrz bedny
Klasický most a la Flappy
Krůček od úspěchu

Časový limit je ovšem nejmenším problémem. Daleko větší překážkou jsou dva trpaslíci, kteří po nás jdou v každé úrovni. Jakmile se nás dotknou, tak pro nás daná úroveň končí a jsme bez bodového zisku přesunuti dále. Na rozdíl od Flappyho tady nejsou houbičky, které by se po nich daly házet, jediným řešením je tedy hodit jim na hlavu bednu, nebo utéci. 

To je ovšem velice těžké, protože trpaslíci jsou nelítostní a velice rychle "utahují smyčku" a zatímco ve Flappym se pohyb nepřátel dal předvídat a dali se s trochou cviku vždy přelstít, zde to příliš nejde, což vede k velké frustraci. Hráč se poté nemůže soustředit na logickou část hry "jak přesunout vozík", ale snaží se primárně utéct, či zlikvidovat protivníky, což není moc zábava. 

Snažil jsem se hodit bednu trpaslíkům na hlavu, ale nevyšlo to
Jak dostat vozík do cíle?
Tahle úroveň by nebyla složitá... nebýt těch proklatých trpaslíků!

Původně jsem myslel, že je ve hře 15 úrovní, ale zjistil jsem, že po dosažení určitého bodového zisku se odemkne ještě 16. úroveň a kdo ví, jestli jich ve hře není ještě více. Popravdě jsem totiž nebyl schopný dokončit v rámci jedné hry všechny úrovně (nepřišel jsem na to, jak v emulátoru ukládat, což by citelně pomohlo). 

Po dokončení všech úrovní se hra prostě jen zeptá, zda chceme začít novou hru, přičemž je uložen náš nejlepší bodový výsledek, jenž následně vidíme ve spodní liště jako hodnotu "Nej". Ve hře najdeme i diskutabilní věci, jakože jsou trpaslíci schopni projít přes bednu, i když je cesta z jedné půlky zablokovaná, nebo dokonce projdou přes vozík, když na něj z druhé strany tlačíme. 

Je 16. úroveň ta poslední?

Verdikt: Chudý příbuzný hry Flappy. Máme tu méně úrovní a méně vybroušené herní mechanismy, kdy hodně otravní jsou hlavně nepřátelé, kteří jsou v každé úrovni a jejich likvidace je o dost složitější než v předloze. Přesto se jedná o solidní hru. 
Hodnocení: 4/10

Žádné komentáře:

Okomentovat