úterý 10. září 2019

Hra 359: Imperátor (?)


Imperátor
Vývojář: ?
Vydavatel: ? 
Vydáno ? pro ZX Spectrum
Žánr: Strategická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Imperátor je strategická hra, velmi podobná hrám Faraon (1989) či Alexandr Makedonský (?). Ujmeme se tedy království a budeme se ho snažit vést k prosperitě. To vše v textovém režimu, kdy je nutné hlavně propočítávat různá čísla a následně je zadávat na klávesnici. 

Počáteční stav
Rozhodování
Neúspěch

Každý rok dostaneme hlášení, ve kterém jsou uvedeny tyto ukazatele:

  • počet obyvatel - stoupá či klesá podle toho, jak se království daří a kolik jídla je k dispozici. Lidé umírají, rodí se a odcházejí. Začínáme se 100 obyvateli. 
  • půda - uváděno v akrech. Půdu potřebujeme pro pěstování obilí. Začínáme s 1000 akry. 
  • pytle s obilím - kritický ukazatel. Obilí slouží jako jídlo pro naše občany. Pokud lidé nemají co jíst, nastává okamžitý konec hry. Zároveň obilí slouží jako platidlo pro nákup půdy a potřebujeme ho i jako osivo. Začínáme s 3000 pytli. 
  • cena půdy - můžeme nakupovat či prodávat půdu. Cena se pohybuje mezi 15 až 25 pytli za akr. 
Dále zde máme také konstanty, kdy průměrná spotřeba jídla na osobu na rok je 20 pytlů, jeden člověk oseje průměrně 10 akrů, průměrná úroda jsou 4 pytle na akr a průměrná spotřeba osiva je 0.5 pytle na akr. 

V každém kole pak musíme volit:
  • kolik akrů půdy chceme koupit
  • kolik akrů půdy chceme prodat
  • kolik pytlů obilí poskytneme svému lidu 
  • kolik akrů chceme osít
Hra potom vše propočítá, vygeneruje náhodná čísla pro další rok a jede se dál. Jak je vidět, je to opět spíše matematická úloha. Hra se přitom dá dohrát - nejsem si jistý, co přesně je pro to třeba udělat, ale pravděpodobně jde o nějakou kombinaci rozlohy říše, počtu obyvatel a počtu pytlů s obilím. Hra poté vypíše, že jsme "dosáhli nejvyšších cílů" a stali jsme se "vládci Summeru". 

Nemám dostatek lidí na osetí veškeré půdy
Vítězství !

Verdikt: Další jednoduchá textová strategie. Tato mě bavila zatím asi nejvíce, protože tu nezáleží tolik na náhodě a se správnou taktikou lze hru bez potíží dohrát. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat