pátek 22. listopadu 2019

Hra 382: Pyramida (?)


Pyramida
Vývojář: ?
Vydavatel: ?
Vydáno ? pro Atari 8-bit
Žánr: Strategická
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Rozšířená verze hry Hamurabi (1968), v níž nám faraon Ramses II. zadává čestný úkol postavit pro něj pyramidu, na což máme přesně 20 let. Pod správu pak dostáváme fiktivní provincii Kafr-es-Sajat, jež musíme udržovat v chodu a zároveň z ní čerpáme pracovní sílu pro náročnou stavbu.

Jak už to u her tohoto typu bývá, naší hlavní zbraní je v tomto případě kalkulačka, resp. Excel tabulka, do které si dosadíme všechny proměnné, jež hra používá při kalkulacích dalšího tahu. V tomto případě víme, že 50 lidí obdělá 1 pole, 1 sýpka oseje 50 polí, 1 sýpka uživí 1000 lidí, 1 pole urodí kolem 0.075 sýpek a na stavbu jednoho stupně pyramidy je třeba 666 lidí. Pyramida celkově má potom 270 stupňů, jež je třeba postavit. 

Instrukce
Základní konstanty pro výpočet
Začátek hry

Hra je tedy rozdělena na 20 tahů, kdy se na začátku každého dozvíme tato čísla:
  • rok
  • počet obyvatel
  • počet sýpek (jídla)
  • počet polí

Poté je na nás zadat:
  1. kolik obyvatel má pracovat na stavbě pyramidy
  2. kolik sýpek tato skupina dostane
  3. kolik sýpek dostanou zbylí obyvatelé provincie, kteří na pyramidě nepracují
  4. kolik polí chceme obdělat

Na základně těchto údajů se náhodně vygeneruje sklizeň z jednoho pole a také se může přihodit jedna z mnoha náhodných událostí, kdy můžeme darem získat sýpky obilí, nebo je naopak ztratit, vypukne mor a lidé zemřou, či se naopak přistěhují, nepřátelské vojsko nám sebere pole, či naopak od faraona dostaneme další, přijde povodeň, zemětřesení, sabotáž, atd. Dozvíme se také kolik obyvatel přibylo a kolik jich ubylo a samozřejmě také kolik stupňů pyramidy se již povedlo postavit. 

Zadávání údajů
Radost z vynikající průměrné sklizně zhatila ta nejhorší možná náhodná událost
Stavba přes všechny strasti pokračuje

Na začátku hry si také můžeme zvolit obtížnost, kdy "1" je nejlehčí a "5" nejtěžší a popravdě na nejtěžší obtížnost se mi povedlo přežít jen pár tahů. Tato volba totiž ovlivňuje, resp. citelně snižuje hlavně průměrnou úrodu a poté stačí jeden špatný rok a nastává nedostatek jídla, čímž hra okamžitě končí. Pokud se tento problém podaří nějakým zázrakem přežít, tak nepřátelská vojska téměř každé kolo zabírají naše pole a není jak se tomu bránit. Divil bych se, kdyby se někomu podařilo hru na nejtěžší obtížnost dohrát. Už na tu nejlehčí je to slušná výzva. 

Vítězství !

Verdikt: Povedená variace na hru Hamurabi, v níž musíme spravovat svoji provincii a zároveň stavět pyramidu. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat