neděle 6. června 2021

Hra 553: Hexagonia (1991)


Hexagonia
Vývojář: Scorpion (Patrik Rak & Milan Matoušek & František Fuka)
Vydavatel: Revelation
Vydáno 1991 pro SAM Coupé
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Po vydání Atomix 2: Hexagonia (1991) se jeho tvůrce, Patrik Rak, osobně setkal s Alanem Milesem, jedním ze zakladatelů Miles Gordon Technology, firmy, která na svět přivedla pokračovatele ZX Spectra, SAM Coupé. Miles v té době hledal kvalitní software pro svojí novou platformu a Hexagonia mu padla do oka. Za svoji práci měli vývojáři z týmu Scorpion slíbenou odměnu, tu ale nikdy nedostali, protože platforma zkrachovala kvůli nástupu 16bitových počítačů. 

Přebal diskety se hrou; Zdroj: worldofsam.org

Výběr ze dvou obtížností

První úroveň obtížnosti "novice"

V této verzi máme na začátku na výběr ze dvou obtížností - "novice" a "advanced" (nováček a pokročilý). Zatímco druhá možnost je vlastně 50 úrovní z původní verze (s opraveným bugem ve 39. úrovni, kvůli kterému se hra nedala dohrát), "novice" nabízí 20 nových úrovní s nižší obtížností. Hrát nám při tom bude i nová hudba od Františka Fuky. 

Na začátku si můžeme nadefinovat i vlastní ovládací klávesy, kdy tu máme čtyři pro pohyb kurzoru, jednu pro aktivaci pohybu atomu a jednu pro ukázání vzoru molekuly, kterou máme složit. Mechanismy se nijak nezměnily a vše zůstává stejné jako v původní verzi, jen grafické zpracování je trochu jiné. Zůstal i systém hesel pro přeskočení již dohraných úrovní, přičemž hesla pro "advanced" obtížnost jsou stejná jako v původní hře. 

Tohle zase úplně snadné není

Dokončeny všechny "novice" úrovně !

Nová grafika, staré úrovně

Na hru, která se prodávala za 10 liber, vyšly i recenze v britských časopisech. Konkrétně Crash ji v čísle 94 hodnotil 86 %, i když recenzent se podle vlastních slov nedostal přes třetí úroveň. Your Sinclair ji v čísle 73 udělil 64 %. 

Známý bug z 39. úrovně je zde opravený

Vítězství !

Tabulce nejlepších vévodí elf Gildor

Verdikt: Vylepšená původní hra s novou hudbou a dvaceti přidanými úrovněmi pro začátečníky. 
Hodnocení: 5/10

2 komentáře:

  1. Zajímala mne ta Fukova hudba, ale na YouTube zřejmě není video s touhle hrou.

    OdpovědětVymazat
  2. Tady je hudba z Hexagonie
    https://www.youtube.com/watch?v=8IeWMkaWVIU

    OdpovědětVymazat