sobota 3. dubna 2021

Hra 532: Columns (1991)


Columns
Vývojář: HMSoft
Vydavatel: HMSoft
Vydáno 1991 pro ZX Spectrum
Žánr: Puzzle
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Předělávka stejnojmenné hry z roku 1990, která vyšla na řadu platforem. Jedná se o puzzle hru podobnou Tetrisu, kde seshora padají různobarevné kostky, nicméně tentokrát máme pouze jeden tvar - sloupec složený ze tří kostiček - a ten nemůžeme otáčet, pouze je možné měnit pořadí kostiček. Snažíme se přitom dostat alespoň tři kostičky stejné barvy vedle sebe a to buď horizontálně, vertikálně či diagonálně. 

V menu si můžeme zvolit černobílý či barevný obraz, úroveň hry (0 až 9, kdy 9 znamená nejvyšší rychlost ale také nejvyšší bodovou odměnu), zapnutí/vypnutí zvuků a bomby (viz níže), lze si navolit vlastní ovládací klávesy a vidíme tu také tabulku nejlepších výsledků, které vévodí politici Havlátko, Dubčíček, Eman Zeman, Dlouhý či Dienstbier. 

Menu

Instrukce

Začátek hry

Barvy kostiček jsou generovány náhodně a jejich statistiku vidíme v levé části obrazovky. Níže je také řádek, kde se zobrazují různé zprávy např. když se nám povede dokončit kombo za hodně bodů či když se objeví náhodný prvek v podobě zmíněné bomby - ta zničí na náhodném místě 3x3 kostky, což může často vytrhnout trn z paty. 

V pravé části pak vidíme dosažené skóre, počet poskládaných kostiček a zvolenou obtížnostní úroveň. Za každých poskládaných 100 kostiček se dočkáme losování, kdy musíme stisknout klávesu, načež se kurzor zastaví na jedné z barev a všechny kostičky této barvy zmizí z herní plochy, což může být opět velká pomoc. 

Obtížnost je poměrně vysoko i na nejnižší rychlost, jelikož se herní plocha i přes pečlivé plánování dříve nebo později zaplní kostkami. Zisk slušného skóre vyžaduje dlouhý tréning a hlavně štěstí na správné kombinace barev. 

V některých emulátorech hra nefunguje správně a běhá příliš vysokou rychlostí, což je pravděpodobně spojené s nastavením joysticku. 

Uprostřed mi vybuchuje bomba

Losování o to, které kostičky půjdou pryč

Byla to fuška dostat se na 1. místo v tabulce

Verdikt: Zajímavá variace Tetrisu, která je ještě o něco náročnější na mozkové buňky. 
Hodnocení: 4/10

Žádné komentáře:

Okomentovat