pondělí 12. dubna 2021

Hra 535: Diktátor (1991)


Diktátor
Vývojář: Martin Filip & Vilém Hašek
Vydavatel: Martin Filip & Vilém Hašek
Vydáno 1991 pro Atari ST
Žánr: Strategie
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Diktátor je další port známé strategické hry Dictator (1983), která se u nás rozšířila též díky českému překladu od Františka Fuky a vznikly také verze pro počítače Sharp (1987), Atari 8-bit (19??), DOS (1991) a další. 

Staneme se tedy prezidentem "banánové" republiky Ritimban a budeme se snažit udržet se u moci co nejdéle. 

Uvítání v kanceláři diktátora

Zpráva tajné policie

Prezidentovo rozhodnutí

Tato verze bohužel nemá barvy, ale alespoň se ovládá myší a obsahuje slušnou úvodní melodii. Jinak tu oproti originálu moc změn není. Opět tu tedy máme několik frakcí, konkrétně je to armáda, rolníci, statkáři, partyzáni, Leftoťané, tajná policie, Rusové a Američané, a každá z nich sleduje svoje vlastní cíle. Např. armáda chce hlavně bojovat s partyzány a pokud je v tom nebudeme podporovat, tak naše popularita spadne dolů a budeme jen kousek od případné revoluce, tzn. konce hry. 

Každé rozhodnutí někoho potěší a někoho naštve

Audience - mám vyhovět rolníkům? Statkářům se to ale nebude líbit

Partitáni (partyzáni) začínají zlobit

Hra se odehrává na kola, kdy se nejprve dozvíme stav pokladny (začínáme na jednom milionu USD) a měsíční výdaje a poté si můžeme objednat zprávu tajné policie, kde vidíme přehled frakcí, jakou mají sílu a jakou u nich máme popularitu. Může se také odehrát audience, kde nás nějaká frakce bude žádat o rozhodnutí, zpravidla v jejich prospěch. Lze souhlasit či odmítnout, vše bude mít nějaký dopad na naší popularitu či stav pokladny. 

Dále se dostaneme na obrazovku "prezidentovo rozhodnutí", kde najdeme možnosti jako zvýhodnit skupinu, zvýhodnit všechny (např. menší daně, což nám zvýší popularitu), zvětšit své šance (koupit si helikoptéru, převést peníze do Švýcarska), získat peníze (požádat Rusy či Američany o pomoc), posílit skupinu či nedělat nic. Můžou se odehrát i náhodné události jako je třeba krach cen banánů či zemětřesení. 

I sebelepší diktátoři vzhledem k nastavení hry nakonec skončí, takže na nás buď někdo spáchá atentát, nebo nastane revoluce, kdy je dobré mít připravenou helikoptéru. Na závěr se dozvíme bodové ohodnocení, které se skládá z popularity, délky vlády, bonusu za přežití a ukradených peněz. 

Jednou to přijít muselo

Bodové ohodnocení

Verdikt: Port strategické Spectrum hry Dictator s podporou myši. 
Hodnocení: 4/10

Žádné komentáře:

Okomentovat