pátek 8. září 2017

Hra 108: Diktátor (1987)


Diktátor
Vývojář: NICsoft
Vydavatel: NICsoft
Vydáno 1987 pro Sharp MZ-800
Žánr: Strategická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Diktátor je textová strategická hra vycházející z původní verze pro ZX Spectrum (1983), kterou přeložil František Fuka do češtiny, díky čemuž se u nás hodně rozšířila. Úplně první verze ale vznikla pro ZX-81 v roce 1982, ovšem ta obsahovala opravdu pouze text a postrádala jakékoliv barvy a grafické efekty, viz screenshoty zde

Podle mých pravidel nehraji hry, které jsou pouze přeloženy, takže jsem Spectrum verzi od Fuky přeskočil, ale verze pro Sharp podmínky splňuje. 


Úvodní obrazovka
vs původní verze pro ZX Spectrum
Začátek hry

Ve hře se tedy staneme prezidentem "banánové republiky" Ritimban a naším cílem bude udržet se u moci co nejdéle. Potíž je ale v tom, že se v zemi nachází několik frakcí a každá chce něco jiného - jejich nespokojenost dříve nebo později překročí únosnou mez a nastane revoluce, která skončí buď vaší smrtí, nebo útěkem třeba pomocí zakoupeného vrtulníku. Předtím, než k tomu dojde je ovšem rozumné odklonit nějaké peníze ze státního rozpočtu na váš soukromý účet ve švýcarské bance.

Hra je poměrně komplexní, raději proto budu vycházet přímo z manuálu hry. Na Ritimbanu tedy žije několik frakcí:
  • Armáda - jejím zájmem je pouze boj s partyzány, ale k prezidentovi se mohou velmi rychle obrátit zády.
  • Rolníci - nejpočetnější skupina - pěstují banány (jediný export země) a z jejich řad se rekrutují jak partyzáni, tak členové armády.
  • Farmáři - majitelé půdy. Méně početná skupina, která má ovšem velké finanční možnosti.
  • Partyzáni - můžete dělat, co chcete, ale vždy budou bojovat proti vám a vaše popularita zůstane na nule.
  • Leftotané - Leftoto je sousední země, která se hodně podobá té vaší - pokud se jim znelíbíte, tak mohou podporovat vaše nepřátele.
  • Tajná policie - pracuje pro vás a poskytuje klíčové informace o dění v zemi. Dokáže zabránit atentátu na vaší osobu. Přesto je možné si ji znepřátelit. 
  • Rusové / Američané - pokud se jim zalíbíte, mohou v rámci zachování dobrých vztahů poslat finanční pomoc.
  • Bodyguardi - malá skupina žoldáků, kteří jsou vám 100% oddáni. Ve hře označovaní jako "tvoje síla". Nedokáží zabránit atentátu na vaší osobu, ale budou za vás bojovat během revoluce. Pokud se ale pokusíte vrtulníkem utéct jindy, než během revoluce, tak vás sami zabijí. 

Hlášení tajné policie je klíčové
Na začátku máte milion dolarů
Jeden z návrhů, tentokrát od farmářů
Lze si zobrazit jaký dopad by mělo přijmutí návrhu

Hra je rozdělena na kola (měsíce) - na začátku každého vždy dostanete pokladní hlášení, kde vidíte stav státní kasy a aktuální měsíční výdaje. Z následného hlášení tajné policie lze zjistit vaší popularitu u jednotlivých frakcí a také jejich sílu - obě veličiny můžete ovlivňovat pomocí svých rozhodnutí - každý měsíc totiž přijde zástupce jedné z frakcí na audienci a vznese návrh, který můžete buď přijmout (často stojí peníze), nebo zamítnout. Všechny návrhy mají nějaký vliv na popularitu a sílu frakcí. Pokud návrh zamítnete, naštvete tím frakci navrhovatele. 

Pokud tedy časem klesne vaše popularita u některé frakce na 4 a méně, může nastat revoluce. Žádná frakce do toho ale nepůjde sama, potřebuje spojence - další "naštvanou" frakci. Aby ale začala, jejich společná síla musí přesáhnout hodnotu "síly revoluce", která je ze začátku 10. Pokud frakce vhodného spojence nenajde, může se ještě pokusit o atentát na vaší osobu. 

Prezidentská rozhodnutí
A sakra, ani jsem si nestačil pořídit vrtulník!
Jen jsem se snažil udělat pro ně to nejlepší a oni se mi takhle odvděčí!

Kromě audience se na konci měsíce může uskutečnit také jedno prezidentské rozhodnutí, kdy můžete zlepšit vztahy s jednou nebo více frakcemi, zlepšit svoje šance na přežití (koupě vrtulníku, posílení bodyguardů), požádat Američany / Rusy o finanční pomoc či posílit jednu skupinu např. koupí těžkých zbraní pro armádu.

Dále tu jsou také náhodné události, které mohou zásadně změnit celý průběh hry. Např. Kubánci se mohou rozhodnout cvičit partyzány, čímž zvýší jejich sílu, můžeme ztratit podporu tajné policie, takže neuvidíme policejní hlášení, kasárny vyletí do povětří, takže síla armády se sníží, a tak dále.

Ať už ale uděláte cokoliv, je opravdu neuvěřitelně lehké nějakou frakci naštvat. Jednou odmítnete jejich žádost a už na vás chystají atentát. Proto je těžké přežít už jenom jeden rok, natož déle. Zajímalo by mě, jaký je rekord či jestli se dá praktikovat nějaká strategie, aby se člověk udržel u moci donekonečna (ale asi ne, protože brzy dojdou peníze). Co jsem četl na fanwebu, tak někomu se podařilo vydržet 41 měsíců, ale celkový bodový zisk nebyl zas tak vysoký. Můj rekord byl asi poloviční, ale zase jsem získal více bodů. Do finálního skóre se totiž počítá nejenom délka vládnutí, ale i popularita a hlavně peníze ulité na osobní účet.


Major Earthquake je v Leftotu

Co chci ještě vypíchnout je velmi špatný český překlad, hlavně tedy náhodných událostí, kde se dočteme takové věci jako "Rozšířují se zlořády dělníků", "Prezident ztratil akta tajné policie", nebo asi nejznámější hláška "Major Earthquake je v Leftotu", což mělo samozřejmě znamenat, že v Leftotu je zemětřesení. Pak tu jsou i menší překlepy jako "Cena banánů klesla na 98 %", přitom to má být "o 98 %", což je sakra rozdíl.


Konečné vyhodnocení

Verdikt: Český port povedené britské hry na japonské počítače. Hra je dostatečně zábavná a komplexní, aby nějakou dobu vydržela, na druhou stranu mi trochu vadí až přílišná role náhody. Hráč se může snažit jak chce, ale stačí aby přišla nevhodná audience a náhodná událost a je konec. Body strhávám také za špatný český překlad.
Hodnocení: ****/10

Žádné komentáře:

Okomentovat