úterý 26. září 2017

Hra 116: King Kong (1987)


King Kong
Vývojář: Petr Šolc
Vydavatel: EPSO
Vydáno 1987 pro Sharp MZ-800
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Jasnou inspiraci pro tuto hru můžeme nalézt v automatovce Donkey Kong (1981), v níž jste se ujali slavného Maria a zachraňovali jste svou dívku před opičákem jménem Donkey Kong, který vám do cesty házel kutálející se sudy, jež bylo třeba přeskákat.

Zde podle úvodních instrukcí zachraňujeme "panenku" před "zlým obrem Kongem". Budeme zde nejenom přeskakovat sudy, ale vyhýbat se i jiným nástrahám jako jsou létající šipky. Rozdíl je také v tom, že nebudeme šplhat po žebřících, ale jezdit výtahem. 

Instrukce
Původní Donkey Kong; Zdroj: wikipedia
Začátek hry

Na začátku máme tři životy a časový limit, který neúprosně běží. Hráč opravdu nemá moc času na chyby. V dolní části obrazovky je naše postava a nahoře čeká panenka hlídaná zlým Kongem. Za každé přeskočení propasti či překážky dostaneme několik bodů do celkového skóre. Pokud je nepřeskočíme, přijdeme o jeden život a úroveň se restartuje. 

Cílem je samozřejmě dostat se přes všechny překážky až k panence - zbývající čas se nám pak přičte jako bonus do skóre a přesuneme se do dalšího levelu. Najdeme zde také srdíčka, jež je nutné sebrat, čímž si "přivoláme" výtah k panence. 


Třetí úroveň s šipkami - všimněte si srdíčka poblíž Konga
Kdo ví, co teď bude obr s panenkou dělat...
Čtvrtá a poslední úroveň

Úrovně jsou tady jen čtyři, kdy v té poslední musíme aktivovat jakýsi patník u Konga, což zpřístupní výtah a zároveň se pod hlavním záporákem začne propadávat podlaha. Po příchodu do cíle začne hrát hudba, panenka k nám radostně doskáče a Kong spadne na bodáky, což znamená jeho konec. Hra nás poté hodí zpátky do úvodního levelu a opakuje se, dokud nepřijdeme o všechny životy. Pokud dosáhneme nejlepšího bodového výsledku, hra si ho zapamatuje.

Největší problém téhle hry je, že neběží plynule, ale vše se posouvá zhruba v půlsekundových intervalech. To u takovéhoto typu hry je velký problém. 


Štastné shledání s panenkou a smrt Konga

Verdikt: Nápad převzatý z Donkey Konga - fajn. Zpracování je ale už horší a hratelnost trpí hlavně kvůli neplynulosti. Další mínus je malý počet úrovní. 
Hodnocení: **/10

Žádné komentáře:

Okomentovat