sobota 16. září 2017

Hra 112: Hledač - Cesta za Zlatem Mayů (1987)


Hledač - Cesta za Zlatem Mayů
Vývojář: Vladimír Ženatík
Vydavatel: Kybso
Vydáno 1987 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Je velice pravděpodobné, že "Hledač" byl inspirován Fukovým Indiana Jonesem (1985). Ostatně příběh je hodně podobný - v kůži soukromého archeologa se vydáváte do peruánských And, kde má být údajně ukrytý poklad Mayů. A my ho samozřejmě chceme najít a zbohatnout. 

Na úvodních obrazovkách hraje chytlavá melodie a dozvíme se zde, že ovládání je podstatně zjednodušeno - žádné vypisování příkazů se nekoná, pouze mačkáme nadefinované klávesy. Z příkazů tu v podstatě zbyly pouze "vezmi" a "prohlédni". Už to dává tušit, že hra nebude nijak složitá.

Jednoduché ovládání hry
Příběh
Začátek hry

Mapa hry je střední velikosti a na několika místech lze zemřít. Klasicky se dají na určitých místech najít předměty, které stačí sebrat a ty se ve vhodný moment automaticky použijí (např. klíč otevře dveře). Pozor ale na poklady, které lákají k sebrání, ale končí aktivací pasti a vaší smrtí.

V podstatě tu nenajdeme žádnou hádanku, pokud tedy nepočítáte sebrání helmy, která nás zachrání před padajícím kamenem. Hra je opravdu velmi jednoducháNachází se tu i pár předmětů, které asi k ničemu neslouží (štípací kleště, křišťálová lebka, okov) a v jižní části je "labyrint chodeb", kdy musíte 10x jít do libovolného směru, načež vás hra podle předmětů v inventáři vrátí na některou obrazovku.

Mapa hry
POSTUP HROU:
Vkročil jsem do podzemního komplexu a hned mě začala lákat truhlička, pod kterou jsem ale zahlédl hada, a tak jsem raději šel dál... do místnosti s pavouky! Rychle jsem utekl na sever a na křižovatce se vydal na východ. Zde jsem našel místnost s panteří rodinkou, ale hlavní panter byl mrtvý, takže jsem byl schopný pokračovat dál. Šel jsem jedinou možnou cestou a došel do místnosti se zlatou soškou. Viděl jsem ale na stěnách malé otvory a vycítil past, takže jsem ji raději nevzal. Na východě byly zamčené dveře, takže jsem se vrátil na západ a našel přilbu, kterou jsem si hned nasadil.

Hned na druhé obrazovce na hráče čeká smrt
Ve hře je i bezva skluzavka!
A poklad mám v kapse!

Cesta dál nevedla, tak jsem se vrátil na křižovatku chodeb a šel na sever. Pokračoval jsem stále dál a došel až do vysoké místnosti, kde jsem sebral zlatý klíč, načež se spustila past a ze stropu na mě spadl kámen. Ještě, že jsem měl tu přilbu! Vrátil jsem se k zamčeným dveřím, odemkl je a spatřil překrásnou místnost, na jejímž konci byl zlatý poklad MayůVzal jsem ho a utíkal zpátky na místo, kde jsem začal. Po cestě mě naštěstí nic zvláštního nepotkalo. 
KONEC POSTUPU HROU


Stručné zhodnocení mého vítězství

Verdikt: Možná až moc jednoduchá textovka, která čerpá inspiraci v Indiana Jonesovi. Chtělo by to víc nápaditějších hádanek. Tři hvězdičky s odřenýma ušima.
Hodnocení: ***/10

Žádné komentáře:

Okomentovat