sobota 30. září 2017

Hra 118: Loydova Cesta (1987)


Loydova Cesta
Vývojář: L. P.
Vydavatel: Vlakar Soft
Vydáno 1987 pro Atari 8-bit
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

V úvodním textu se dozvíme, že hra vychází z "Loydovy patnáctky", což je i v dnešní době poměrně známý hlavolam, kdy musíme seřadit čísla pomocí přesouvání kamenů. V "Cestě" jde ale o něco trochu jiného - na herní obrazovce totiž máte kameny na poli 12x7, které můžete podobně jako v "patnáctce" přesouvat - na každém je určitý symbol a naším cílem je vytvořit z nich nepřerušovanou cestu až do cíle nacházejícím se v pravém horním rohu obrazovky. 

Začátek hry
Cesta už je skoro dokončená
Kameny, které už "šipka" (zde už skoro v cíli) prošla, můžeme opět přesunout

Cestu stavíme pro pohybující se šipku, která taktéž začíná v pravém horním rohu, ale směřuje po již vybudované cestě dolů a pak doleva. Než se dostane na hrací plochu, tak to chvíli trvá a právě tento čas musí hráč využít, aby cestu alespoň částečně připravil. Pokud šipka do něčeho nabourá, tak nastává konec hry. 

Pokud se ale podaří šipku nasměrovat až do cíle, vygeneruje se další úroveň, tentokrát s více "mrtvými" kameny a rychlejším pohybem šipky, takže se obtížnost zvyšuje. 


Úspěšné dokončení jedné z úrovní
Ukázkově připravená cesta. Všimněte si většího počtu "mrtvých" kamenů

Byl jsem schopný dostat se až do páté úrovně, kde už šipka běhá tak rychle, že nevěřím, že je možné to stihnout. Koukal jsem do zdrojového kódu hry a žádný další text o "definitivním vítězství" tam není, takže hra by se opakovala, dokud by nedošly všechny kameny.


V páté úrovni jsem schopný dostat se maximálně do půlky
Vyhodnocení hry

Verdikt: Příliš málo úrovní a hra vlastně ani není moc zábavná. 
Hodnocení: **/10

3 komentáře:

  1. Pohybující se šipka a stavění cesty? To mi připomíná prastarou arkádu Loco-motion: https://www.youtube.com/watch?v=K6kTzmG8YYc

    faraon

    OdpovědětVymazat
  2. Vizuálně to připomíná Dispečera pro Sharp, ale herní princip je asi jiný.

    https://drive.google.com/file/d/0B-R6nNLNk2zFdUNQYVk5WGI2Q1U/view?usp=sharing

    Můžeš si ho rovnou zahrát, protože rok vzniku je neznámý.

    OdpovědětVymazat