úterý 3. října 2017

Hra 119: Indiana Jones 2 (1987)


Indiana Jones 2
Vývojář: J. Holcman
Vydavatel: J. Holcman
Vydáno 1987 pro Atari 8-bit
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Je zajímavé, s jakou svižností vznikaly porty Fukových textovek pro Atari. Stejně jako první díl, i ten druhý vznikl ještě ve stejném roce jako předloha ze Spectra. Byl jsem zvědavý, jestli se podaří okopírovat i tehdy nový způsob ovládání pomocí kontextových menu, ale překvapivě se to podařilo. Už na úvodních obrazovkách se dočteme, že se hra ovládá na joysticku

Jiný úvod, než byl v původní verzi
Začátek hry

Co se týče hádanek, žádné změny oproti původní verzi zde nejsou. Zato se trochu změnila velká část textů - ať už to jsou popisky lokací, předmětů, ale i výsledků akcí. Co zamrzí jsou vzniklé gramatické chyby. Už na první obrazovce je třeba místo "nad egyptskou pouští" napsáno "nad egipskou pouští" a tato chyba nás provází celou hrou. 

Dále je třeba prohozena orientace ve vojenském táboře - velitelův stan je na západě místo na východě. Nejvíce potěšila asi nová animace rozplácnutí se o zem v případě neotevření padáku. 

A sakra, proč já jenom neotevřel padák...
Teď už je pozdě.
Oproti originálu tu jsou jiné texty

Jinak výtky zůstávají - hra je příšerně krátká a jednoduchá, zvolený způsob ovládání zdržuje a v této verzi navíc úplně chybí hudba - nenajdeme tu ani obligátní úvodní znělku z filmu, která je snad ve všech ostatních "Indiana Jones" textovkách.

Vítězná obrazovka - opět s gramatickými chybami

Verdikt: Port Fukovy textovky přináší lehce změněné texty, novou animaci a hlavně kupu gramatických chyb.
Hodnocení: ***/10

Žádné komentáře:

Okomentovat