středa 12. dubna 2017

Hra 42: Bombarder (1984)


Bombarder
Vývojář: František Fuka
Vydavatel: František Fuka
Vydáno 1984 pro PMD 85
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Bombarder je trochu jiný případ než hry, kterým jsem se věnoval v posledních několika článcích. Vím zde totiž, že ho udělal známý František Fuka jako oficiální ukázkový program pro PMD 85 a to protože to sám zmiňuje na svých webových stránkách:

"Naprogramoval jsem několik úplně prvních her které vznikly pro počítač PMD-85 (Bombardér, Housenka) - byly s ním pak distribuovány."

Housenka přijde na řadu příště, ale teď k Bombarderu. Již jsem tu měl článek o hře "Město" pro počítač IQ-151 a je dost možné, že vycházelo právě z Fukovi hry (PMDčko je trochu mladší a toto by měla být jedna z prvních her), ale ten zase předělával původní hru Blitz (1981).

/doplnění - je pravděpodobné, že hra vyšla v listopadu 1984, tedy těsně před začátkem distribuce počítačů PMD 85 v roce 1985. Tomu napovídá i zmínka u stejnojmenné hry pro C64 z roku 1992. 

Začátek hry & první svržená bomba
Úvodní instrukce

Každopádně máme tu opět letadlo - bombardér, který létá zleva doprava a pokaždé, když doletí na konec, tak se posune o řádek níže. Pod ním je náhodně vygenerované město, které musíme komplet zničit tím, že na něj budeme svrhávat bomby. Toto je vysvětlené v úvodních instrukcích.

Oproti "Městu" tu ovšem máme i možnost vystřelit před sebe, čímž zničíme vše, co stojí v naší výšce v cestě. Je za to sice odečet 10 bodů, ale stojí to za to. Bez toho by byla hra dost těžko dohratelná. V jednu chvíli může být na obrazovce jen jedna bomba, musíme tedy pokaždé čekat, až ta dopadne a zničí náhodný počet políček.

Třetí úroveň vypadá skoro stejně jako první

Pokud se nám podaří zničit celé město, letadlo zastaví v pravém dolním rohu, vyletí nahoru a pokračuje se zachovaným skóre do dalšího levelu, který je opět náhodně vygenerovaný a můžeme si zde samozřejmě ještě zlepšit skóre. Takto můžeme opakovat až do nekonečna, dokud prostě jednou nenarazíme do nějakého "baráku". Pokud se tak stane, letadlo se zvukovým efektem "spadne" dolu a na další obrazovce se vypíše získané skóre.

Vystřílel jsem poslední řádek a v podstatě tak dokončil úroveň

Verdikt: Předělávka hry "Blitz" pro počítač PMD 85, která byla distribuována v základním balíčku spolu s dodávanými počítači. Jako ukázková hra ostudu neudělala, ale nic sofistikovaného to není.
Hodnocení: ***/10

2 komentáře:

  1. Remake hry Bombarder je ted k dispozici ve 3D verzi na Apple AppStore, i na Google Play pod nazvem Kokotron. Je to velice hratelne.

    OdpovědětVymazat
  2. Program v BASIC na jednu z dalších verzí od jistého George K. je k dispozici v ZX magazínu 3/1993

    OdpovědětVymazat