pondělí 10. dubna 2017

Hra 39: Město (198?)


Město
Vývojář: Petr Zemánek
Vydavatel: Petr Zemánek
Vydáno 198? pro IQ-151
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Ve své archeologické kariéře se bohužel budu muset občas smířit s tím, že prostě nedokážu vypátrat buď rok vydání, nebo autora dané hry. Existují totiž díla na pár řádků kódu, jež vypadají spíš jako pokus nějakého žáka v hodinách programování a "Město" je jeden z nich. Přesto, že opravdu není skoro o čem psát, tak ani na hry podobného typu nechci zanevřít a věnuji jim byť velmi krátký, ale samostatný článek. 

Do třetice všeho dobrého s Petrem Zemánkem, aneb po jeho předchozích pokusech (Bomb and Tank, Cesta) nastává čas pro další jednoduchou hříčku, u které opět nenajdeme žádnou úvodní obrazovku. Jste ihned vržení do hry, kde ovládáte jakýsi bombardovací letoun znázorněný šipkou doprava. Tedy "ovládáte" je silné slovo, protože letoun letí sám a lze ovlivnit jen na jakém místě svrhneme bombu. Bombu, která je znázorněná šipkou dolů, vrháme na pokaždé náhodně vygenerované město. Po každém zásahu zmizí malá část města a naším cílem je zničit komplet všechno, což není vůbec jednoduché.

Hra pravděpodobně vychází z Fukovy hry "Bombarder" pro počítač PMD 85, narozdíl od ní se tu ale nedá střílet "před sebe".

Nestihl jsem vše zničit a rozplácl jsem se o jednu z budov

Letoun tedy začíná na prvním řádku a létá sám zleva doprava a pokaždé, když doletí na konec obrazovky, posune se o řádek níž. V jeden okamžik může být na obrazovce pouze jedna bomba. To znamená, že zezačátku můžeme vrhat bomby pomalu (trvá to, než bomba spadne dolů), ale ke konci, když už je letoun kousek nad městem, bomby dopadají rychle a při jednom přeletu jich tak shodíme několik. A právě tady se většinou láme chleba. Dohrát hru není úplně lehké a zabralo mi to několik desítek pokusů.

Vítězství

Verdikt: Primitivní hříčka, v níž jen určujeme v jaký moment svrhneme bombu na město níže, které musíme zničit. Alespoň, že město je pokaždé náhodně vygenerované, takže hra se lehce mění.
Hodnocení: */10

Žádné komentáře:

Okomentovat