sobota 22. dubna 2017

Hra 55: Reverz alebo Othelo (198?)


Reverz alebo Othelo
Vývojář: Sen Software
Vydavatel: Sen Software
Vydáno 198? pro PMD 85
Žánr: Desková hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Reverz je převedení deskové hry, které se v češtině říká Othello, nebo Reversi. Co se týče pravidel, ty jsou tedy následující:
"...desková hra pro dva hráče, hraná na desce 8×8 polí. Hráči na desku pokládají kameny, které jsou z jedné strany bílé a z druhé černé, tak, aby mezi právě položený kámen a jiný kámen své barvy uzavřeli souvislou řadu soupeřových kamenů; tyto kameny se potom otočí a stanou se kameny druhého hráče. Vítězí hráč, který po zaplnění desky na ní má více svých kamenů."
Jednoduše řečeno obkličujete protihráčovi kameny - ve svém tahu položíte svůj kámen a získáte vše, co je mezi ním a dalším vaším kamenem. 

Volby před začátkem hry
Začátek hry

Na začátku si můžete zvolit parametry hry - obtížnost, kdo bude začínat a jaké "kameny" budete mít - v tomto případě křížky, nebo kolečka. Pak už pouze přesouváte svůj "kurzor" a pomocí "Enter" kámen umisťujete. Počítač automaticky propočítává, kam je možné váš kámen položit, aby to dávalo nějaký smysl, takže vás nenechá kurzorem najet jinam a dělat nějaké hlouposti. 

Celou dobu také vidíte, kolik kamenů zrovna máte - počítač se tu skrývá pod zájmenem "já", zatímco hráč je "ty" - a kolik kamenů seberete dalším tahem.

Průběh hry na nejnižší obtížnost

Co se týče obtížnosti, ta je bohužel nízká - zkoušel jsem jak nejnižší, tak nejvyšší obtížnost a obě hry jsem vyhrál na první pokus. U těžší obtížnosti je znát, že se AI snaží získat hlavně výhodné rohy šachovnice, ale i tak se dá porazit poměrně bez problémů. Po položení všech kamenů se zobrazí pouze text "prehra" nebo "vyhra" a číslo obtížnosti. Matoucí je, že to počítač bere ze svého pohledu, takže pokud hru vyhrajete, napíše třeba "Prehra 9", což znamená, že hráč vyhrál na nejvyšší obtížnost.

Vítězství - na nejvyšší obtížnost to bylo těsné. Jen o 4 kameny.

Verdikt: Předělávka logické hra Othello, která je ale moc jednoduchá i na nejvyšší obtížnost - hodila by se chytřejší AI, která by hráče více potrápila. 
Hodnocení: **/10

Žádné komentáře:

Okomentovat