sobota 1. dubna 2017

Bonus 2: Zajímavé programy pro Spectrum z 80. let


Zajímavé programy pro Spectrum z 80. let

V prvním bonusovém článku jsem se věnoval programovacímu jazyku Karel, tentokráte bych chtěl zmínit pár zajímavých programů na které jsem narazil, co se nekvalifikují jako hry. Konkrétně to jsou věci pro ZX Spectrum z 80. let. Každé věnuji krátký text a několik screenshotů.

Temperament (1984)


Dobře udělaný program, ve kterém můžete podstoupit psychologický test, jenž určí typ vašeho temperamentu. 26 otázek a klasické rozlišení sangvinik, melancholik, cholerik a flegmatik.

Výsledky mého testu


Anteny (1985)


Tenhle program je jen katalog antén firmy Amisin, ale dokázal mi díky skvělým hláškám vykouzlit úsměv na tváři. Úvodní obrázek tohoto článku je také odsud.

Nákres antény, technické údaje a jako na každé obrazovce nějaká ta vtipná hláška

Náš zákazník, náš pán. Jinak než "vašnosti" vám tady neřeknou

IQ Test (1985)


Program nabízí provedení klasického IQ testu, který je rozdělen do pěti částí. V každé části je 20 otázek a je nutné vejít se do časového limitu. Po skončení testu vyskočí vyhodnocení a porovnávací tabulka. 

Průběh testu
Vyhodnocení - achjo, jsem hloupější jak pumpa !


Kondiciogram (1985)


Viděli jste film "Jáchyme, hoď ho do stroje!"? Luděk Sobota tam blbnul právě s kondiciogramem, který si nechal vyjet z počítače, kdy některé dny se mu mělo dařit a někdy měl být úplně na dně, což drasticky ovlivňovalo jeho chování. A právě tenhle graf vám může tento program vygenerovat. Stačí zadat vaše jméno, datum narození a aktuální datum a už se sypou hezké grafy s vaším fyzickým, emocionálním a duševním stavem. 

Dnes je prvního dubna, takže jsem podle grafu na vrcholu sil!


Fone Robot (1985)


Syntéza lidské řeči (dnes tomu říkáme text-to-speech) byla tehdy oblíbená kratochvíle. Fone Robot je jeden z mnoha programů, který toto umožňuje. Konkrétně v tomto případě je to prý program "určený pro radioamatéry, kteří ztratili z jakéhokoliv důvodu hlas". Popravdě řečeno je ale kvalita hodně špatná a rozumět vygenerovanému hlasu je obtížné.

Program mi v tomto momentě přehrává zprávu


Hlasový Program (1985)


Úplně to stejné jako Fone Robot (ale tentokrát bez azbuky) nabízí i další program. V tomto případě mi kvalita přijde vyšší a dá se tomu aspoň trochu rozumět. 

Fuxoft Soundtrack I, II, III, IV (1987, 1988, 1989, 1989)

Fuxoft Soundtrack 1

František Fuka se rád věnoval tvorbě hudby a důkazem toho jsou hned 4 programy, které prostě obsahují "chiptunes" a nějaké ty grafické efekty. Nutno říci, že tato hudba patří ke špičce toho, co lze na Spectru najít. Nové díly vždy obsahovaly skladby z těch předchozích + nějaké nové. A také spoustu běhajícího textu, do kterého Fuka zakomponoval různé vtípky z tehdejší doby. Některé opravdu stojí za přečtení...

Fuxoft Soundtrack 2 - ve spodní části běhá text, ve kterém můžete najít i Fukovo telefonní číslo
Fuxoft Soundtrack 3
Fuxoft Soundtrack 4, který obsahuje celkem už 26 skladeb

Žádné komentáře:

Okomentovat