středa 12. dubna 2017

Hra 49: Parachutist (198?)


Parachutist
Vývojář: Petr Zemánek
Vydavatel: Petr Zemánek
Vydáno 198? pro IQ-151
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Ve své archeologické kariéře se bohužel budu muset občas smířit s tím, že prostě nedokážu vypátrat buď rok vydání, nebo autora dané hry. Existují totiž díla na pár řádků kódu, jež vypadají spíš jako pokus nějakého žáka v hodinách programování a "Parachutist" je jeden z nich. Přesto, že opravdu není skoro o čem psát, tak ani na hry podobného typu nechci zanevřít a věnuji jim byť velmi krátký, ale samostatný článek. 

Předposlední hra od Petra Zemánka je konečně trochu zajímavější a to nejenom příšernou úrovní angličtiny. Na začátku si zvolíme rychlost (obtížnost) a navolíme ovládání a už jsme ve hře, v roli parašutisty, kdy vyskočíme z letadla a snažíme se trefit co nejblíže cílovému bodu


Obtížnost "maso" je opravdu maso!
Padák otevřen a teď se jenom trefit do křížku dole

Zpočátku hráč nemá otevřený padák a je znázorněn tečkou. Jedním tlačítkem ovšem padák otevře, načež se změní ve hvězdičku a může konečně ovlivňovat směr. Je vhodné neustále "zatáčet", protože jinak si s vámi pohraje vítr a začne vás unášet do náhodných směrů, s čímž se do cílového bodu opravdu trefit nedá. 

Pokud padák chvíli neotevřete, hra se zeptá "Downfall free ??", což asi autor chtěl přeložit "Volný pád", ale moc se mu to nepovedlo. Pokud padák opravdu ani potom neotevřete, rozplácnete se o zem, hra napíše "Good bye !!" a je konec. Jinak se hraje na 10 kol s tím, že se buď vůbec netrefíte (hláška "Wrong !!", 0 bodů), trefíte se skoro přesně (hláška "Well -01 !", +5 bodů) a nebo přesně na špičku křížku (hláška "It s' all rights-00!!" a +10 bodů). Hra také pamatuje kolikrát jste získali 10 bodů (ukazatel Perfect). 

Trefa do černého
Konečné skóre

Verdikt: I když je skákání s padákem o něco zajímavější jak ostatní díla od P. Zemánka, stále je to dost slabota.
Hodnocení: */10

Žádné komentáře:

Okomentovat