sobota 8. dubna 2017

Hra 35: Videostop (1986)


Videostop
Vývojář: Zbyněk Pilný
Vydavatel: Zbyněk Pilný
Vydáno 1986 pro ZX Spectrum
Žánr: Hazardní
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Po "Šest ran do klobouku" tu máme další hru vycházející z televizního pořadu České televize. Videostop běžel od roku 1985 a moderoval ho Jan Rosák. Hra ovšem úplně vynechává hádání jména filmu nebo pořadu a zpracovává jen závěrečné losování o ceny. Zatímco v originálním pořadu mohli soutěžící vyhrát 3 různé ceny, ve hře jich je mnohem více. 

Začátek hry
Ale nejprve o co tady vlastně jde. Na obrazovce máte 3 kostky, na kterých se neustále mění čísla od 1 do 6. Interval je asi 1 vteřina a vždy se změní pouze hodnota jedné kostky. Na hráči je stiskem klávesy zastavit kostky právě v momentě, kdy je na obrazovce dvojice, nebo trojice stejných čísel. Pokud trefíte dvojici, dostanete dvojnásobek aktuální částky. Pokud trojici, tak trojnásobek. 

Na začátku máte 50 korun a 10 pokusů. Pokud netrefíte nic, odečte se polovina získané částky a jeden pokus. Nejhorší, co se může stát je, že nevyhrajete nic. Pak samozřejmě čím víc toho trefíte, tím více máte peněz a můžete získat různé ceny od toaletního papíru, uheráku, texasek, přes počítač a barevnou televizi, až po osobní automobil. Vlastně sledovat, na co jste zatím dosáhli, je asi nejzábavnější část hry. Jinak je to o zírání na tři kostky a čekání na správný moment, což je téměř hypnotizující. 

Za 12 tisíc už máte computer, to není špatné
Získal jsem tolik peněz, že se to ani nevešlo do rámečku

Nejlepší cena, kterou můžete získat, je Mercedes. Na ten dosáhnete už na nějakých 120 000 Kčs, což je poměrně dobře dosažitelná meta. Těsně pod ním je Favorit, což je taky dobrá volba :) 

Verdikt: Jednodušší už to být asi nemohlo. Prostě sledujete tři kostky a čekáte, až padnou stejná čísla. Takhle primitivní hratelnost samozřejmě nemůže získat příliš vysoké hodnocení.
Hodnocení: */10

4 komentáře:

  1. Dlouho jsem uvažoval, co mi ta hra připomíná. Hodiny v počítačové učebně na gymplu, kde
    jsme se snažili tuhle hru naprogramovat (neůspěšně ) na IQ 151....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Btw Videostop na IQ 151 existuje (autor Miloš Veselý), ale bohužel se mi to nepodařilo spustit.

      Vymazat
  2. Já jsem v úžasu, kde se tahle moje 33 let stará aplikace najednou vzala? Já jsem si to tenkrát v roce 1986 naprogramoval jen tak pro zábavu a ono to teď po 33 letech visí na 2 webech ... ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžete poděkovat statečným archivářům, kteří shánějí hry všude možně a pak je digitalizují :)

      Vymazat