středa 5. dubna 2017

Hra 32: Šachy (1986)


Šachy
Vývojář: Emil Kollert
Vydavatel: Komenium
Vydáno 1986 pro IQ-151
Žánr: Desková hra
Počet hráčů: 1
Stav: Nedokončeno (bug)

Šachy jsou další hrou od národního podniku Komenium, kterou lze nalézt v dokumentu "Hry pro IQ-151" a ano, je to prostě a jednoduše převedení šachů na obrazovky počítače, což bohužel není moje moc oblíbená hra. 

Černí a bílí od sebe nejsou moc dobře rozeznatelní

Program je každopádně poměrně propracovaný a kromě samotné hry proti počítači nabízí několik dalších voleb:

  • Simulace - počítač hraje sám proti sobě
  • Přenechání - když nevíte jak táhnout, můžete nechat počítač vymyslet tah za vás
  • Obtížnost - je zde přes 10 stupňů obtížnosti od P0, až po K4
  • Zvuk - zapnutí / vypnutí zvuku
  • Vrácení - můžete vrátit zpět provedený tah
  • Přehrání - celá partie je přehrána od začátku tak, jak se do daného okamžiku odehrála
  • X-změna - zapne se editační mód, ve kterém můžete různě přestavovat figurky, měnit jejich barvy, měnit uplynulý čas, apod. Nepochopil jsem ale, proč mi po provedení změn nešlo skočit pomocí "R" zpátky do hry. Jsou tam nějaká omezení a nevím jaká. 

Rozehraná hra
V editačním módu můžete třeba uvěznit bílého krále mezi černé pěšáky

Bohužel jsem nebyl schopný partii dohrát, protože mi hra v emulátoru zhruba po 5 minutách vždy zamrzne. A samotné nahrávání a spuštění trvá přes 10 minut, což nedokážu skousnout. Nějaké nacheatování v editačním módu se mi také nepodařilo, protože - jak jsem psal výše - nastavím figurky, ale nemůžu se dostat zpět do hry. S hrami pro IQ-151 je prostě potíž.

Každopádně i kdyby hra fungovala a dokázal bych ji dohrát, asi bych hodnotil stejně. AI počítače samozřejmě má vzhledem k výpočetnímu výkonu počítače velká omezení a nejde o nic zázračného.

Mat

Verdikt: Nepříliš přehledné šachy s nepřívětivým uživatelským rozhraním, které navíc v emulátoru po pár minutách zamrzají. 
Hodnocení: */10

4 komentáře:

  1. Z hromady šrotu jsem konečně poskládal nějak funkční IQ a zkusil i tohle. Ani po víc než deseti minutách se zatuhnutí nekonalo, takže nejspíš je to chybou v emulátoru...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to možné. Zjistili jsme, že některé hry vyžadují Basic 6 a ne Basic G, který byl v emulátoru jako výchozí. Jestli na to někdy budu mít chuť, tak to zkusím znovu.

      Vymazat
    2. O tom vím, tak trochu jsem v tom zjištění měl prsty :-)
      Každopádně to není tenhle případ, šachy v obou dostupných emulátorech opravdu tuhnou, ale na reálném IQ to vypadá funkčně. Dokonce nevadí ani Basic G, jako snad u jediné Komenium hry...

      Vymazat
    3. Tak dobře, že jsi to vyzkoušel, ušetřil jsi mi práci :)

      Vymazat