pátek 30. srpna 2024

Hra 989: Návrat (1994)


Návrat
Vývojář: Josef Drapák (Dr. John)
Vydavatel: Josef Drapák (Dr. John)
Vydáno 1994 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Sci-fi textovka od Dr. Johna (Chamurabi (1993)) inspirovaná komiksem Galaxia z časopisu ABC, v níž se ocitáme na kosmické lodi Orion, která se vracela z výzkumného letu a narazila do meteoritu, v důsledku čehož jsme probuzeni z hibernace a naším úkolem bude nejprve vypořádat se s poškozenou částí lodi, navést ji zpět na správnou dráhu a poté se opět uvést do stavu hibernace.

Příběh

Popis ovládání

Začátek hry

Z ovládacích kláves použijeme "Q", "A", "O", "P" pro pohyb do stran a "M" pro výběr z nabídky příkazů, kdy tu najdeme ROZHLÉDNI SE, JDI, SEBER, POUŽIJ, INFORMACE (inventář) a MAPA. Pro JDI musíme následně vybrat světovou stranu na kompasu vpravo dole, což není ideální řešení, jelikož to zdržuje a hráč pak často dělá chyby. 

Příkaz MAPA zobrazí plánek lodi, přičemž černou barvou je i znázorněna naše aktuální pozice, což je příjemná vychytávka. 

Skafandr se bude hodit

Mapa se znázorněním aktuální pozice

Tak tady je loď poškozená

Celou dobu se budeme pohybovat po lodi, resp. překvapivě tu najdeme i malou minihru, kdy se v záchranném modulu pohybujeme ve vesmíru v nejbližším okolí lodi. Zpracování je nicméně primitivní a vlastně ani není jasné, co máme dělat. Cílem je na specifickém místě položit nálož a poté rychle uniknout do výšky, abychom unikli výbuchu. Celé to děláme kvůli tomu, že chceme odpálit sklad potravin, v němž je díra, čímž loď "opravíme". 

V levém dolním rohu se nachází i obrázky lokací, ty ale nejsou pro každou obrazovku unikátní a ve skutečnosti jich tu je jen pár. Obtížnost není příliš vysoko, protože lze všude zkoušet příkaz POUŽIJ, načež hra automaticky vybere vhodný předmět. Na konci musíme jít do hibernačního sálu v levém křídle, z nějakého důvodu si nelze vybrat ostatní dva. Hudba hrající pouze v menu byla vytvořena v programu Orfeus od Proximy. 

V záchranném modulu se vydáme mimo loď

Mapa

POSTUP HROU
Ve skladu jsem si oblékl skafandr a poblíž našel kartu do záchranného modulu. Pokračoval jsem do nákladového prostoru a získal nářadí a nálož. Vrátil jsem se na začátek a ve skladu potravin sebral plazmový hořák, kterým jsem otevřel dveře do kapitánovy kajuty a uvnitř objevil kód k centrálnímu počítači

U záchranného modulu jsem vložil kartu, čímž jsem se dostal do minihry. Nejprve jsem k lodi v levé části připevnil nálož a rychle vzlétl co nejvýše, abych unikl výbuchu. Poté se stačilo vrátit na loď. Tato akce odpálila sklad potravin, v němž byla díra. V místnosti s centrálním počítačem jsem přes terminál otevřel dveře do křídel lodi. V pravém jsem našel home kartu, kterou jsem použil u panelu ovládání poblíž a nasměroval loď domů. Poté stačilo dojít do hibernačního sálu v levém křídle. 
KONEC POSTUPU HROU

Minihra

Dveře otevřeny

Vítězství!

Verdikt: Krátká a jednoduchá sci-fi textovka, která zaujme vloženou minihrou a možností zobrazit si mapku s vyznačenou aktuální pozicí. 
Hodnocení: 3/10

úterý 27. srpna 2024

Hra 988: Naturix (1994)


Naturix
Vývojář: Radek Štěrba
Vydavatel: Raster Software
Vydáno 1994 pro Atari 8-bit
Žánr: Plošinovka
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Po hrách jako Posthelper (1991), Videopoly (1992), Magnetit (1993) a po spolupráci s R. Knillem na hrách jako je Android (1991), Imagine (1992) či Gunhead (1994), se Radek Štěrba rozhodl vytvořit zatím svoje nejambicióznější dílo a sice tuto "bludišťovku", resp. plošinovku s pár adventurními prvky. 

Jakožto mimozemšťan z rasy Naturix dostáváme za úkol vydat se na nejvzdálenější měsíc naší planety Naturland, kde se nachází vesmírná základna. Z ní máme donést čtyři bedny plné zdroje energie, kterou naše civilizace potřebuje. Nicméně po příletu zjišťujeme, že komplex obsadili neznámí nepřátelé, kteří nám naší misi budou chtít samozřejmě překazit. Navíc pro návrat domů musíme někde najít i navigační přístroj (navigation tool box). 

Všechny texty ve hře jsou v angličtině, dá se tedy předpokládat, že autor měl ambice prosadit se na západním trhu. Naturix se u nás prodával přes diskmag Flop za 99 Kč a v roce 1999 byl uvolněn jako freeware. Dostupné je i demo o rozsahu pár obrazovek, které se liší od základní hry. 

Úvodní obrázek

Příběh v angličtině

Pár rad

Začátek hry

Se svojí postavou se můžeme pohybovat jak do stran, tak využívat různé žebříky, výtahy a šachty k přesunu nahoru a dolů. Lze i skákat a to na místě nebo do stran, přičemž délka skoku je fixní, což může přinášet určité komplikace. 

Důležité je sbírání předmětů, kdy ty základní jsou střely do zbraně (laser shots) a lékárničky (power pills). Najít se dají i tři klíče otvírající brány, jež zpřístupní další části komplexu. Kromě zmíněných čtyř beden a navigačního přístroje tu najdeme ještě vodní pumpu (water pump), hydraulickou pumpu (hydraulic pump) a chladící zařízení (cooling plant) - ty přidávají adventurní prvky a využijeme je na specifických místech k vyřešení hádanky, přičemž se vždy dočkáme nadstandardní animace při použití. 

Ovládání je vyřešeno pomocí joysticku, kdy aktivní předmět volíme pomocí klávesy FIRE + šipky nahoru/dolů a použijeme ho pomocí FIRE + šipka do strany. Musíme tedy např. nejprve vybrat náboje a pak teprve můžeme střílet (mimochodem nelze pálit ve skoku). 

Vlevo k sebrání laserové střely

Jeden ze tří klíčů

A teď můžu odemknout bránu

První bedna na vrcholku věže

Základna má celkem 124 obrazovek a jedná se o slušně zamotané bludiště. Téměř všude potkáme nepřátele, kteří se pohybují po předem určené trase a nijak na postavu nereagují. I tak ale dokáží průchod značně znepříjemnit, protože nábojů je omezené množství (sbíráme je po deseti) a rozhodně ne všechny můžeme zlikvidovat. Je nutné postupovat opatrně a většině konfliktů se vyhýbat. Pozice nepřátel je samozřejmě zvolena tak, aby co nejvíce překáželi v cestě a bylo nutné čekat, je tedy vyžadovaná trpělivost. 

V levém dolním rohu vidíme zelený ukazatel naší výdrže - ta klesá jak při kontaktu s nepřáteli, tak při skákání a doplňuje se prostým odpočinkem. Napravo od ní je modrý ukazatel našich zbývajících životů. Ty začnou klesat jakmile vyplýtváme výdrž. Jinými slovy malý kontakt s nepřítelem je akceptovatelný, protože nám neubere životy, což je dobře navržený mechanismus, díky němuž je obtížnost vybalancovaná. Na druhou stranu můžeme dostat "infarkt" jen tím, že vyskáčeme bez přestávky dlouhý žebřík, což je trochu zvláštní. 

Mimochodem podařenou hudbu najdeme pouze na úvodních a závěrečných obrazovkách, během hry slyšíme jen pravidelné pípání, které naznačuje tep postavy - pokud přijdeme o výdrž skákáním či kvůli nepříteli, tak se tempo zrychlí. 

Přede mnou water pump aneb vodní pumpa

Druhá bedna

Tady bych se utopil

Ale opravením potrubí se dá nádrž vypustit

Hydraulic pump

Pokud se dá něco kritizovat, tak je to skákání, které není úplně "hladké" a s postavou se často o něco zasekáváme. Některé skoky jsou zbytečně těžké a odrážet se musíme na pixel přesně. Je také škoda, že nepřátelé se od sebe ničím neliší. 

Největším problémem jsou ale bugy, kdy v jedné části dochází k jakémusi zmatení kolizního systému, což vede k tomu, že buď nelze projít chodba se zdí vedoucí k třetí bedně, nebo nejdou vyskákat žebříky vedoucí k teplotnímu čidlu. Naštěstí jsem přišel na způsob jak toto ovlivnit přímo ve hře - stačí se projet nedalekým "výtahem". Druhý podobný problém je na konci hry při výlezu k vesmírné lodi, kdy také přestane fungovat žebřík - v tomto případě stačí odejít na sousední obrazovku a vrátit se. 

Oboje je vidět na mém videu s průchodem hrou níže, které se nachází na Youtube kanálu Herní Archeolog. Jak je vidět, dokončit Naturix trvá přibližně hodinu a to jen pokud víte přesně co dělat, což je slušný rozsah na plošinovku pro osmibitové počítače. 


Mapa; plná velikost na mapy.atari8.info; autor: Peter

Mapa

POSTUP HROU
Poznámka - číselné označení klíčů a bran je pouze pro orientaci, jakýkoliv klíč otevře jakoukoliv bránu, takže lze zvolit i jiný postup. 

Nejprve jsem se vypravil na východ a nahoru sebrat 10x laser shots a key 1. Vrátil jsem se na start a odemkl bránu 1, která mi dovolila pokračovat až k věži. Na jejím vrcholku jsem sebral first box, seskočil dolů a vydal se dírou pod věž. Zde jsem na cestě k water pump našel další laser shots a power pills. Vrátil jsem se k věži a cestou zpět na start jsem se vydal do zbytku západní části. Od blikajících světel na západě jsem našel second box. Přerušené potrubí jsem opravil pomocí water pump, což mi dovolilo sebrat hydraulic pump. V okolí jsem sebral ještě key 2 a power pills a vrátil se na start. 

Vpravo cooling plant

Bug - tahle zeď někdy je a jindy zase není prostupná

Třetí bedna

Na zabugovanou zeď je navázaný i tento zabugovaný žebřík

V místech, kde jsem sebral první laser shots jsem se vydal na východ a u podezřelé plošinky použil hydraulic pump, čímž jsem ji zvedl a byl schopný přeskočit do pravé části. Ukořistil jsem cooling plant a vrátil se na start. 

Cesta vedla dolů a na východ, kde jsem otevřel bránu 2 a za ní našel key 3. Pokračoval jsem dolů a na západ, kde jsem našel fourth box. Ještě níže mě čekala brána 3, za níž se nacházel third box a před ní laser shots. Na západním konci jsem oklamal teplotní čidlo pomocí cooling plant a za branou našel navigation tool box

Vrátil jsem se na start a vyšplhal nahoru ke své kosmické lodi, u které jsem aktivoval tool box a odletěl domů. 
KONEC POSTUPU HROU

Oklamání teplotního čidla mi dovolí projít

Poslední věc do sbírky - navigation tool box

Všechno jsem našel, stačí nastoupit

Cesta domů

Vítězství!

Verdikt: Zatím jedna z nejlepších "bludišťovek" pro osmibitová Atari. Potěší věci jako systém výdrže, díky čemuž hned nepřicházíme o cenné životy, nadstandardní animace při používání předmětů a rozsáhlost hry. Bohužel body musím odečíst za zmíněné bugy, které můžou méně vytrvalým hráčům zabránit v dohrání hry. 
Hodnocení: 5/10

sobota 24. srpna 2024

Hra 987: Na Rozkaz Krále (1994)


Na Rozkaz Krále
Vývojář: Jan Majzner
Vydavatel: Prokyon
Vydáno 1994 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Jedno z mnoha zpracování gamebooku Na Rokaz Krále (1989), kdy jsme tu již měli stejnojmenné verze pro Spectrum (1989), Atari (1989), Atari (1990) a opět Spectrum (1991). Jakožto rytíři jsme tedy povoláni rozkazem krále, přičemž se máme vydat na hrad rytíře Romualda a vyšetřit zvěsti ohledně mizejících lidí a falešných stříbrných mincí. 

Dobře, to zdravení by stačilo

A to je z příkazů vše?

Dejte už pokoj s tím Videostopem!

Příběh

Základ je tedy úplně stejný, začínáme před hradem, do něhož se musíme nejprve dostat s pomocí kejklířů. Z příkazů nám stačí SEVER, JIH, VÝCHOD, ZÁPAD, NAHORU, DOLŮ, bohužel tato slova musíme vypisovat vždy celá, což nedává moc smysl a daleko pohodlnější by bylo vyřešit volbu stiskem jedné klávesy. 

V úvodních textech se můžeme dočíst, že se autor (bohužel) shlédl ve Videostopu, a tak doslova na každém kroku musíme házet kostkou, což znamená, že náš postup - kam půjdeme dále, jak dopadne souboj, jestli něco najdeme - je založen zcela na náhodě. Jedna situace má dvě až tři různá řešení a nikdy vlastně nevíme co vlastně chceme hodit - vyšší čísla neznamenají lepší výsledek. Je tedy nutné vědět kam máme jít, jakou hodnotu máme na každé obrazovce hodit a pak se samozřejmě musíme kostkou trefit. 

A nemohl bych zůstat doma?

Začátek hry

Z komnaty často začínáme naše výpravy

Obraz nalezen

Mapa se víceméně podobá té, která je ve článku ke Spectrum verzi z roku 1989, nicméně směry jsou prohozené a některé obrazovky chybí či jsou navíc. Chtěl jsem tedy nakreslit novou mapu, což se ale ukázalo jako naprosto nadlidský úkol, protože se při každém hodu kostkou musí otestovat všech šest variant, jelikož můžou vést k jinému výsledku. Po několika hodinách jsem toto masochistické snažení vzdal, nicméně publikuji alespoň nedodělanou mapu s mnoha chybějícími lokacemi, která ale pro dohrání naprosto postačuje. 

Naším cílem je tedy opět hledat obrazy, které jsou na hradě celkem tři a to ve věži, v hradní kapli a u světnice. V původní verzi bylo nutné zjistit jaký čas ukazují alespoň u dvou z nich, zde nic takového dělat nemusíme. Stačí najít libovolné hodiny a už ty nás mohou dovést k závěru hry, kde se utkáme s Romualdem. Na závěrečné obrazovce se sice píše "zkuste najít všechny obrazy", nicméně i když jsem tak učinil, tak se zakončení nezměnilo. 

Tajná komnata

Nedodělaná mapa

POSTUP HROU
Jeden obraz:
Sever, sever, západ, západ, západ, východ, nahoru, nahoru, kostka (hodit vše kromě 4ky), východ (zde může náhodně přijít zrada od sluhy či zbrojnoši a pak nezbývá než dojít zpět z komnaty), kostka (hodit 1, 4, 5)

Všechny obrazy:
Cesta do hradní komnaty: sever, sever, západ, západ
1. obraz v hradní kapli a návrat do komnaty: západ, východ, nahoru, nahoru, kostka (vše kromě 4), jih, kostka (1, 6)
2. obraz ve věži a návrat do komnaty: východ, kostka (1, 2), kostka (1, 2, 5, 6), nahoru, kostka (vše kromě 4), jih, kostka (1, 6)
3. obraz u světnice: sever, nahoru, kostka (1, 3, 5), kostka (2, 3, 5, 6), kostka (6), kostka (vše kromě 4)
závěr: východ, kostka (hodit 1, 4, 5)
KONEC POSTUPU HROU

Utíkání před zbrojnoši je snad nejčastější činnost ve hře

Nastal čas zúčtování

Za odměnu jsem dostal Kutnou Horu

Vítězství!

Verdikt: Další zpracování gamebooku Na Rozkaz Krále, které je až příliš závislé na házení kostkou a náhodě. 
Hodnocení: 3/10