středa 21. července 2021

Hra 568: Na Rozkaz Krále (1991)


Na Rozkaz Krále
Vývojář: TamiSoft & Radek Slováček & Cvrček & Tomáš Talanda
Vydavatel: TamiSoft & FaraonSoft
Vydáno 1991 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Na Rozkaz Krále je první český gamebook, přičemž jeho digitální podoba vyšla na Spectru již v roce 1989 a na osmibitová Atari pak vyšly dvě verze v letech 1989 a 1990. Podle textů ve hře se zdá, že autoři neměli o existenci těchto verzí tušení a mysleli si, že jsou první. 

Menu

Které byly první dvě "typicky české" textovky?

"Nepatrné zásahy" si představuji jinak

Opět tedy dostaneme rozkaz od krále a v roli středověkého rytíře se vypravíme na hrad rytíře Romualda, kde se podle všeho dějí nekalé věci. Lidé, kteří se do hradu vydali se již nevrátili a navíc kolují zvěsti o ražení falešných mincí. Jako věrní sluhové neváháme ani vteřinu a vydáváme se přijít celé věci na kloub. 

Příběh

Začátek hry

Rozhodl za nás počítač

V této verzi je kromě lehce změněných textů největším rozdílem faktor náhody. Na spoustě obrazovek se v porovnání se zmíněnou verzí z roku 1989 již nemůžeme rozhodnout jak dál, ale místo toho za nás program rozhodnutí vygeneruje automaticky, což si můžeme představit jako hod kostkou na pozadí.

Stejně tak například zmizela hádanka s obrazy, které musíme na hradě najít a sečíst čas, který ukazují - teď už je stačí prostě jen najít a ocitneme se rovnou v tajemné komnatě. 

I hádanka s obrazy je zjednodušená

Rovnováha ve vesmíru je obnovena

Vítězství !

Verdikt: V této verzi najdeme trochu kontroverzní faktor náhody, kdy program na pozadí hází kostkou a nenechá hráče vybrat rozhodnutí, což může občas vypadat trochu zvláštně. 
Hodnocení: 3/10

1 komentář:

  1. Obrázek hradu je převzatý ze hry Underwurlde

    https://www.zx-spectrum.cz/index.php?cat1=3&cat2=3&game_id=underwurlde.txt

    OdpovědětVymazat