úterý 27. července 2021

Hra 570: Nightmare 2 (1991)


Nightmare 2
Vývojář: Tomáš Balon
Vydavatel: Tomáš Balon
Vydáno 1991 pro Atari 8-bit
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Volné pokračování textovky Nightmare (1991), která vychází z amerického hororového snímku Noční můra v Elm Street. Tentokráte se vžijeme do role 17letého chlapce Williama. Strašidelný Fred Krueger si nás vybral jako další oběť a neustále nás pronásleduje ve snech. Logicky se tedy vydáváme za starou čarodějnicí na konec města a dostáváme radu. Musíme najít fotku, na které je Fred spolu se svojí rodinou a pak mu ji ve snu ukázat, čímž ho zničíme. 

Úvodní titulky

Příběh

Začátek hry

Hra je jiná než první díl a máme tu tentokrát klasickou textovku, kde chodíme po obrazovkách, sbíráme předměty a kombinujeme. Vše ovládáme pomocí příkazů, které se zkracují na první tři písmena. Pomocí SLO si lze zobrazit slovník všech dostupných slov. Najdeme tu VEZMI, PROZKOUMEJ, POUZIJ, OTEVRI, ODEMKNI, SPI, KUP, NABIDNI, PRELEZ, UKAZ, HOD a INVENTAR. Počet předmětů v inventáři tentokrát není omezen. 

Slovník příkazů

Nepříjemného majitele je nutno odlákat

Papír kvůli bugu nelze sebrat

V průběhu hry se budeme pohybovat ve svém městečku, kde najdeme jak svoje obydlí, tak strašidelný dům Freda, do kterého se budeme muset dostat. V jeho poštovní schránce najdeme i papír, který ale kvůli bugu nelze sebrat, ani přečíst, naštěstí na něm je jen adresa autora hry, takže není potřeba k dokončení hry. Později se letecky dostaneme i do města Gallup, kde se konečně s Fredem setkáme a utkáme. 

Mapa

POSTUP HROU
Ve svém domě jsem vzal lupu (VEZ LUP) a šroubovák (VEZ SRO), kterým jsem opravil semafor (POU SRO), na druhé straně silnice prozkoumal trávu (PRO TRA) a našel hřebík-paklíč (VEZ HRE). Tím jsem odemkl vrátka do své zahrádky (POU HRE), uvnitř prohledal hnůj (PRO HNU), sebral tyčku (VEZ TYC), prohledal hromadu kamení (PRO HRO) a sebral kámen (VEZ KAM). Po cestě zpět k semaforu jsem ještě prohledal křoví (PRO KRO) a našel šperk (VEZ SPE). 

Vydal jsem se na sever a prohledal dědky u lavičky (PRO DED). Sebral jsem mačetu (VEZ MAC) a u vrátek hodil kámen (HOD KAM), čímž jsem odlákal majitele. Uvnitř zahrady jsem prohledal korunu stromů (PRO STR) a našel drátek (VEZ DRA). V kůlničce jsem prozkoumal traktor (PRO TRA) a našel kladivo (VEZ KLA). Utekl jsem přes svoji zahradu opět k semaforu a šel tentokrát na jih. 

I Fred má svoji milující rodinu

Vekslák nemůže chybět v každé pořádné textovce

Všichni už jsou v Gallupu, buenos dias, já taky jdu

Na Fredovu schránku jsem použil drátek (POU DRA) a vytáhl papír, který však kvůli bugu nešel sebrat. Pokračoval jsem tedy okolo domu a keř překonal pomocí mačety (POU MAC). Zámek na poklopu jsem odemkl (POU HRE), poklop otevřel (OTE POK) a na krysy vylil vodu z kádě (POU KLA). Uvnitř domu jsem pak šel do patra, prohledal skříně (PRO SKR), našel hodinky (VEZ HOD), prozkoumal postele (PRO POS), našel dopis (VEZ DOP) a ten si přečetl lupou v nějaké jiné místnosti (POU LUP). Zjistil jsem místo bydliště Fredyho rodičů. Vrátil jsem se do přízemí a dveře ven vypáčil (POU TYC). 

Na letenku jsem si vydělal u veksláka prodejem hodinek (NAB HOD), z čehož jsem si odnesl slušné peníze (VEZ PEN). Na letišti jsem oznámil cíl své cesty (GALLUP) a odletěl. Po příletu jsem si vzal taxíka a zaplatil falešným šperkem (NAB SPE). Plot jsem přelezl (PRE PLO). Uvnitř domu jsem vyskočil z kuchyně oknem, sebral nůž (VEZ NUZ) a ten použil v místnosti s dutou podlahou (POU NUZ). Našel jsem fotku (VEZ FOT) s celou rodinou Kruegerů. Odebral jsem se ke spánku (SPI) a Fredymu fotku rychle ukázal (UKA FOT). 
KONEC POSTUPU HROU

Tajná skrýš v podlaze

A máš to spočítaný

Vítězství !

Verdikt: Oproti prvnímu dílu rozhodně krok kupředu. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat