pátek 30. července 2021

Hra 571: Nikósie (1991)


Nikósie
Vývojář: Jaroslav Myslivec
Vydavatel: Tlauli-Ran
Vydáno 1991 pro ZX Spectrum
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 2
Stav: Dokončeno

Pod poněkud zvláštním názvem, pod kterým bych si představil spíše strategickou hru, se skrývá arkáda typu "Light Cycle". Z těchto mechanismů vycházely třeba souboje motorek (Light Cycles) ve filmu Tron (1982), ale první hra na tomto principu byla již arkádovka Blockade z roku 1976. V tomto zpracování pro ZX Spectrum z roku 1991 se proti sobě postaví dva hráči (nelze hrát proti počítači) a každý ovládá svého "hada". Ti se automaticky pohybují, nedají se zastavit, pouze se dá změnit směr pohybu, přičemž za sebou zanechávají stopu, která se chová jako zeď. 

Cílem je zničit soupeře tím, že ho necháme narazit do zdi, za což dostaneme bod do skóre. Pokud se současně zabijí oba hráči, znamená to remízu a bod nezískává nikdo. Hra běží na více kol, kdy dole uprostřed běží čas a po jeho uplynutí se vyhodnotí bodové zisky a určí se vítěz. 

Menu a volba způsobu ovládání

Začátek hry

Oba hráči se zabili

V menu si lze zvolit způsob ovládání, přičemž se dají nastavit i vlastní klávesy, tento proces je ovšem překvapivě nesnadný, jelikož hra reaguje zvláštně na stisky kláves. Snížení rychlosti procesoru v emulátoru tuto činnost trochu ulehčí. 

V samotné hře pak odezva ovládání také není ideální - jakmile jeden hráč mačká klávesu, na stisk druhého hráče program nereaguje. Těžko říci, jestli je toto jen problém emulátoru, nebo se to děje i na reálném hardwaru. 

Hráč č. 2 nachystal na soupeře past

"The end of warior"

Verdikt: Nepříliš dobře zpracovaná hra typu "Light Cycle". 
Hodnocení: 2/10

Žádné komentáře:

Okomentovat