pátek 9. července 2021

Hra 564: Letris (1991)


Letris
Vývojář: Ondřej Kárný (OrinSoft) & Jiří Fencl (MadMax) & Tomáš Pártl (VooDoo)
Vydavatel: Proxima Software
Vydáno 1991 pro ZX Spectrum
Žánr: Puzzle
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Po velmi povedeném Tetrisu 2 (1990) tu máme další variaci na tuto legendární hru. Tentokrát ale nebudeme skládat tvary, ale písmenka, respektive slova. Hru distribuovala od roku 1991 Proxima a ve hře najdeme kromě velmi dlouhého skrolujícího textu od obou autorů i dobrou hudbu pro počítače s AY čipem. To ovšem není vše, jako bonus bylo na kazetě se hrou i "Letris Intro", což je pár nesouvisejících hudebních skladeb a animací. 

Letris obsahuje celkem 64 úrovní (ta první je označena jako nultá, takže skončíme na ukazateli 63), kdy po dohrání té poslední se začnou opakovat. Každá má tedy svoje slovo, složené maximálně ze sedmi písmen, které vidíme na spodní straně obrazovky. Ze shora nám poté začnou padat kostičky s písmeny. Pokud se nám nějaké nehodí, můžeme ho přesunout do jednoho ze dvou košů, které jsou k nalezení po stranách. Ty mají ovšem omezený objem a jakmile jsou plné, musíme padající písmenka umisťovat třeba na ty již správně umístěná. Zároveň pokud na sebe položíme kostičky se stejným písmenem, nebo s písmenem v abecedě přímo sousedícím, zmizí obě kostičky (respektive měly by, ale v některých případech to kvůli bugu nefunguje). 

Logo hry

Menu

Začátek hry

Dvojsečnou zbraní jsou bomby. Ty jsou označené "1", "2", "3" a "A" podle počtu kostiček, které po umístění ve sloupci zničí. Bomba "A" zničí celý sloupec. To se může občas hodit, ale často to také zničí správně umístěné písmenko. 

Jakmile se nám podaří slovo dát dohromady, posuneme se do další úrovně a nastane čas pro otázku spojenou se složeným slovem, na kterou odpovídáme vždy "ano" nebo "ne" a pokud se trefíme, získáme další body do celkového skóre. Otázky jsou bohužel velmi specifické a zaměřené buď na hudbu (např. jaké boty nosí Madonna), filmy či počítače. Odpovědi na většinu z nich zná asi jen sám autor. 

Největším problémem ale je, že písmenka jsou generována náhodně. Může tedy nastat situace, že z prvních sedmi poskládáme cílové slovo a jdeme dál, ale může se také stát, že nějaké písmeno nepadne ani jednou (počet kostiček je pro každý level omezený, což vidíme v pravé polovině obrazovky), takže prohrajeme, nikoliv však vlastní vinou, ale kvůli smůle. V tom případě přijdeme o jeden ze tří životů a hrajeme úroveň znovu. Autoři naštěstí do hry zakomponovali cheat na nekonečné životy, který sami zmiňují v manuálu. 

Hra se ovládá buď na joysticku, nebo klávesami "O" a "P" pro pohyb do stran a "M" pro rychlé umístění kostičky. To v pozdějších úrovních už není třeba, protože rychlost padání se postupně zvyšuje. Čas na reakci je pak nepříjemně krátký, ovšem horší je, že přesnost ovládání pak není úplně nejlepší a pokud klávesu držíme o desetinu vteřiny déle, než je třeba, tak kostičku přesuneme do jiného sloupce, než chceme. Hratelnost se bohužel příliš nemění a všechny úrovně jsou vlastně stejné. 

Podobných otázek je tu spousta

Průběh hry - zrovna mi padá bomba, která zničí 3 kostičky

Poslední otázka, dále už se úrovně opakují od znova

Verdikt: Tak trochu jiný Tetris, ve kterém ale hraje až příliš velkou roli náhoda, pozdější úrovně trpí na nepřesné ovládání a také stereotyp - jakmile dohrajete první úroveň, tak už jste v podstatě viděli celou hru. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat