pátek 30. srpna 2024

Hra 989: Návrat (1994)


Návrat
Vývojář: Josef Drapák (Dr. John)
Vydavatel: Josef Drapák (Dr. John)
Vydáno 1994 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Sci-fi textovka od Dr. Johna (Chamurabi (1993)) inspirovaná komiksem Galaxia z časopisu ABC, v níž se ocitáme na kosmické lodi Orion, která se vracela z výzkumného letu a narazila do meteoritu, v důsledku čehož jsme probuzeni z hibernace a naším úkolem bude nejprve vypořádat se s poškozenou částí lodi, navést ji zpět na správnou dráhu a poté se opět uvést do stavu hibernace.

Příběh

Popis ovládání

Začátek hry

Z ovládacích kláves použijeme "Q", "A", "O", "P" pro pohyb do stran a "M" pro výběr z nabídky příkazů, kdy tu najdeme ROZHLÉDNI SE, JDI, SEBER, POUŽIJ, INFORMACE (inventář) a MAPA. Pro JDI musíme následně vybrat světovou stranu na kompasu vpravo dole, což není ideální řešení, jelikož to zdržuje a hráč pak často dělá chyby. 

Příkaz MAPA zobrazí plánek lodi, přičemž černou barvou je i znázorněna naše aktuální pozice, což je příjemná vychytávka. 

Skafandr se bude hodit

Mapa se znázorněním aktuální pozice

Tak tady je loď poškozená

Celou dobu se budeme pohybovat po lodi, resp. překvapivě tu najdeme i malou minihru, kdy se v záchranném modulu pohybujeme ve vesmíru v nejbližším okolí lodi. Zpracování je nicméně primitivní a vlastně ani není jasné, co máme dělat. Cílem je na specifickém místě položit nálož a poté rychle uniknout do výšky, abychom unikli výbuchu. Celé to děláme kvůli tomu, že chceme odpálit sklad potravin, v němž je díra, čímž loď "opravíme". 

V levém dolním rohu se nachází i obrázky lokací, ty ale nejsou pro každou obrazovku unikátní a ve skutečnosti jich tu je jen pár. Obtížnost není příliš vysoko, protože lze všude zkoušet příkaz POUŽIJ, načež hra automaticky vybere vhodný předmět. Na konci musíme jít do hibernačního sálu v levém křídle, z nějakého důvodu si nelze vybrat ostatní dva. Hudba hrající pouze v menu byla vytvořena v programu Orfeus od Proximy. 

V záchranném modulu se vydáme mimo loď

Mapa

POSTUP HROU
Ve skladu jsem si oblékl skafandr a poblíž našel kartu do záchranného modulu. Pokračoval jsem do nákladového prostoru a získal nářadí a nálož. Vrátil jsem se na začátek a ve skladu potravin sebral plazmový hořák, kterým jsem otevřel dveře do kapitánovy kajuty a uvnitř objevil kód k centrálnímu počítači

U záchranného modulu jsem vložil kartu, čímž jsem se dostal do minihry. Nejprve jsem k lodi v levé části připevnil nálož a rychle vzlétl co nejvýše, abych unikl výbuchu. Poté se stačilo vrátit na loď. Tato akce odpálila sklad potravin, v němž byla díra. V místnosti s centrálním počítačem jsem přes terminál otevřel dveře do křídel lodi. V pravém jsem našel home kartu, kterou jsem použil u panelu ovládání poblíž a nasměroval loď domů. Poté stačilo dojít do hibernačního sálu v levém křídle. 
KONEC POSTUPU HROU

Minihra

Dveře otevřeny

Vítězství!

Verdikt: Krátká a jednoduchá sci-fi textovka, která zaujme vloženou minihrou a možností zobrazit si mapku s vyznačenou aktuální pozicí. 
Hodnocení: 3/10

4 komentáře:

  1. Obrázky a trochu i zápletka jsou evidentně inspirované komiksem Galaxia.

    OdpovědětVymazat
  2. Jestli projde odkaz, tak Galaxia je třeba tu:
    http://komiks.alyss.cz/zobraz.php?id=19&obrazek=1

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavé, doplnil jsem a komiks si přečetl.

      Vymazat
    2. S hrou to moc nesouvisí, ale pro zajímavost :-)
      Galaxia (vzhled lodi) je inspirovaná původním seriálem Battlestar Galactica z roku 1978.
      No a samozřejmě stanice na orbitě objevené planety je Enterprise NCC-1701 (ta je ještě starší, první Startrek je z roku 1966)

      Vymazat