středa 29. ledna 2020

Shrnutí: Hry 301-400

Další stovka her je za námi, takže následuje klasický souhrn!

Návštěvnost se za minulý měsíc přehoupla přes 4 tisícovou hranici, kdy blog si možná našel nové čtenáře i díky dvoustránkovému interview o Archeologovi v časopisu Score č. 304. Děkuji Honzovi Modrákovi za prostor k propagaci a na oplátku zmíním Youtube kanál Muzeum Her Cibiens Corner, pro který pomáhá vytvářet obsah.

Cílem pro další stovku bylo dokončit všechny hry z roku 1989, což se povedlo, přičemž zároveň jsem dokončil i řadu her s neznámým datem vydání. 80. léta jsou tak víceméně za námi, i když očekávám, že pár her se ještě v budoucnu najde. Bohužel se mi z časových důvodů moc nedařilo vydávat 10 článků měsíčně a asi s tím budu dál dost bojovat.

Průměrné hodnocení poslední stovky her se vyšplhalo na hodnotu 3.16, čili další kvalitativní nárůst (minule 2.91).

Hlípa (1989)
Wildfire (1989)
Saboter (1989)

V poslední stovce her se objevilo velké množství zajímavých her. Vypíchnout musím rozhodně neuvěřitelně komplexní a obtížnou Hlípu, kterou si dovolím označit jako nejlepší hru z 80. let celkově.

Objevila se i první hra pro 16-bitové počítače, konkrétně sci-fi adventura Wildfire pro Atari ST. Molekuly jsem skládal v povedené logické hře Atomix, pytel se roztrhl s porty legendárního TetrisuSaboter čerpal inspiraci v předloze ze Spectra a z textovek nejvíce zaujala detektivka Skladačka a završení Fukovy trilogie Indiana Jones 3.

Atomix (1990)
Město Robotů (1989)
A to snad ne ?! (1990)

Měli jsme tu i tzv. "soutěžní textovky", konkrétně Město Robotů A to snad ne ?!, ve kterých se daly vyhrát zajímavé ceny. A nebo Bony a Klid, kde jsme se ujali role veksláka a obchodovali s bony. Pomsta Šíleného Ataristy je zase legendární textovka pro Ataristy, tudíž jsem se ji rozhodl zařadit na svůj "must-play" seznam, viz pravý sloupec blogu.

Bony a Klid po Slovensky (1989)
Princ Jasoň (1989)
Trudnaya Doroga (1989)

Za zmínku stojí i textovka inspirovaná Cimrmany, Princ Jasoň, obrázky doplněná hra s podivným názvem Trudnaya Doroga, předělaný první český gamebook Na Rozkaz Krále, reklamní hra FIFO a měli jsme tu i první hru pro další platformu, konkrétně logickou plošinovku Horník pro počítače Sord. K těm se snad ještě vrátíme.

Zapomenout nemohu na politické textovky (Indiana Jones na Václaváku, 17. 11. 1989, Stávka), jež reagovaly na události z roku 1989. Zajímavé je také sledovat, jak se po sametové revoluci začaly rychle uvolňovat poměry, což je viditelné třeba na textovce Akce KGB, v níž bojujeme proti Sovětům. Zpracovat takový námět by bylo dříve pro většinu autorů příliš riskantní.

FIFO (1989)
Horník (1987)
Indiana Jones na Václaváku (1989)

Cílem pro další stovku je dokončit všechny hry z roku 1990, kdy většina jich bude pro ZX Spectrum a osmibitová Atari. Objevit by se ale měla snad konečně i Amiga či SAM Coupé. Uvidíme také, jestli se podaří rozběhat další hry pro Sharp MZ-800 a Sord. Nicméně s hrami pro PMD 85 jsme bohužel víceméně skončili, protože další vyšly až v následujícím tisíciletí.

Články budu dále prokládat i hrami bez známého data vydání a cílit budu na 10 článků měsíčně, i když něco mi říká, že to vzhledem k nedostatku času a vzrůstající komplexitě her nezvládnu.

Když se dívám na Master game list na jména her z roku 1990, tak mi v podstatě žádné nic neříká. Očekávám a velké naděje vkládám snad jen do her Tetris 2, Dobývání hradu 2, Rychlé Šípy 2 a Zlý sen Františka Koudelky, jinak to pro mě bude velká neznámá. Ale na prozkoumávání a objevování skrytých perel se už těším.

Děkuji všem lidem, kteří blogu nějakým způsobem pomohli či pomáhají. Speciální dík patří Solarisovi za jeho neutuchající otázky "kdy bude další článek?" a za jeho snahu o vypátrání dalších her na Spectrum. Také děkuji za komentáře k článkům a za emaily od samotných autorů her. Držte palce, ať se dopracujeme k jubilejní hře č. 500, což snad dokážeme ještě letos.

Kewin: Hladač Pokladov (1989)
Akcionář 2 (1990)
The Big House (1990)

16 komentářů:

  1. Tak velká gratulce a hlavně, ať Ti vydrží elán na další stovku recenzí :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to, že špatné hry letos přišly o publicitu! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono těch vyloženě špatných her totiž už moc nebylo, tak jsem se rozhodl trochu změnit formát článku.

      Vymazat
  3. Všichni už se těšíme na další stovku recenzí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že jsi zveřejnil nové staré textovky, tak to tedy děkuji za další zdržení ;)

      Vymazat
    2. Počkej až ti nasypu těch dalších padesát her na Sharpa :P

      Vymazat
    3. Většina z těch nově objevených textovek je datována až po roce 1990. :)

      Vymazat
  4. Já se hlavně těším, až se Ugra dostane z toho úplného pravěku aspoň do DOSu k titulům, které jsem sám hrál, případně na Amigu, o které nevím skoro nic...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se těším, nicméně myslím že i to objevování her pro osmibity je zajímavé a dají se tam najít i věci dobře hratelné i dnes. Myslím, že v 90. letech tam těch kvalitních her bude ještě více.

      Vymazat
  5. I já se přidávám ke gratulacím a těším se na další a další hry :)

    OdpovědětVymazat
  6. Taky (trochu opožděně) velká gratulace. Sice tady zatím nepřidávám do diskusí komentáře, ale to neznamená, že to tady nesleduji ;-) Jen tak dále, je to zajímavý pohled do historie.

    OdpovědětVymazat
  7. Abychom učinili tento blog trochu celosvětovým (s google translatorem by se to mohlo podařit), byl přidán odkaz na každou ZX recenzi na web Spectrum Computing, a to ke každému recenzovanému titulu do sekce Related Links. ;-)

    Např.: https://spectrumcomputing.co.uk/index.php?cat=96&id=35488

    OdpovědětVymazat
  8. Stejně tak byly přidány odkazy na všechny ZX recenze na tuto stránku:

    https://cs.speccy.cz/?scn=1

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wow, díky za odvedenou práci, snad to přivede nové čtenáře ;)

      Vymazat
  9. Mám taký problém... O tvojom fantastickom blogu som sa dozvedel asi pred rokom. Prišiel som, pozrel som a zabudol som. Zopár dní dozadu som si na neho spomenul a každý večer som mal vynikajúce a zaujímavé čítanie. Prečítal som všetko od začiatku a bohužiaľ som prišiel na koniec. Čo teraz? Asi sa vrátiť na začiatok a skúsiť každú hru aj hrať :)

    Každopádne robíš super prácu, vynikajúco píšeš. Držím palce nech sa ti darí aj naďalej a teším sa nové články.

    A hlavne: Ďakujem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem rád, že jsem získal dalšího věrného čtenáře a respekt, že jsi vše přečetl! :) Teď můžeš třeba některé hry rozehrát a napsat do komentářů tvoje postřehy ;)

      Vymazat