pondělí 20. ledna 2020

Hra 398: Tetris (1989)


Tetris
Vývojář: Milan Vosika
Vydavatel: Milan Vosika
Vydáno 1989 pro ZX Spectrum
Žánr: Puzzle
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

V roce 1989 u nás vyšlo hned několik verzí legendárního Tetrisu (1984) - kromě verzí pro PMD 85 Atari 8-bit vyšel i 3D-Tetris pro ZX Spectrum. Nicméně k té klasické verzi Tetrisu pro ZX Spectrum se dostáváme až nyní, jelikož ji Solaris dokázal nedávno objevit na jedné kazetě. Vyšla také v roce 1989 a na svědomí jí má M. Vosika z Prahy. 

Po spuštění hry si nejprve navolíme ovládací klávesy a poté se dostaneme na obrazovku s tabulkou nejlepších výsledků, odkud také můžeme odstartovat novou hru zvolením obtížnosti (1 až 9, kdy 9 je nejtěžší). 

Volba ovládacích kláves
Tabulka nejlepších a volba obtížnosti
Začátek hry

Hra samotná žádné překvapení neskrývá - je to klasický Tetris, kde se snažíme skládat kostičky tak, aby vytvořily řadu. Na levé straně obrazovku vidíme přehled ovládání a statistiku kolik jednotlivých kostiček již padlo. Na pravé straně vidíme svoje skóre, počet úspěšně složených řad (rows), úroveň obtížnosti (1-9) a také následující kostičku.

Na Tetrisu v podstatě není co zkazit, co je nejdůležitější je plynulost hry, která tady bohužel není nejlepší a hlavně na vyšší obtížnost (rychlost) je to znát, protože posouvat s kostičkou je velmi obtížné až nemožné. Hra se s přibývajícím skóre postupně zrychluje, takže hráč jednou prostě a jednoduše skončí. Následně je možné zapsat svoje jméno do tabulky nejlepších. 

Průběh hry
Osmá obtížností úroveň už je téměř nemožná
Tabulka nejlepších

Verdikt: Na Tetrisu není moc co zkazit, nicméně tato verze není tak plynulá, jak by bylo třeba a existují lepší varianty. 
Hodnocení: 4/10

Žádné komentáře:

Okomentovat