čtvrtek 4. července 2024

Hra 968: Katastrofa (1991)


Katastrofa
Vývojář: Petr Mandík
Vydavatel: Mael
Vydáno 1991 pro ZX Spectrum
Žánr: Adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Katastrofa přímo navazuje na adventuru Bomba (1991) a jedná se o završení trilogie, ke které patří ještě Velký Kšeft (1991). V minulém dílu jsme úspěšně vykradli banku a unikli skrz letiště, karma ovšem zapracovala, naše letadlo mělo poruchu a zřítilo se kdesi v pralese. O všechny peníze jsme přišli a teď navíc musíme bojovat o holý život a dostat se zpět do civilizace. 

Autor hru prodával za 21 Kč, respektive pro stávající zákazníky byla k dispozici za symbolických 5 Kč. Zakoupit se daly i tištěné návody ke všem hrám za 10 Kč. 

Vyšla nějaká hra v únoru 1992?

Nabídka her firmy Mael

Instrukce

Začátek hry

Zpracování zůstalo víceméně identické a stejně tak ovládání pomocí kurzoru a ikonek ve spodní části, jen příkaz STISKNI byl nahrazen JEZ/PIJ. Najdeme tu tedy JDI, VEM, PUSŤ (polož), UŽIJ, ZNIČ, OKO (prozkoumat), OTEVŘI/ZAVŘI, ŘEKNI, UCHO (poslouchat), JEZ/PIJ a kliknutím na jméno autora v levém dolním rohu zobrazíme nepodstatný bodový zisk. 

Zatímco v minulých dílech zůstaly některé příkazy nevyužité, tak zde je vidět snaha autora použít vše a to i složitěji využitelné akce jako UCHO a ZNIČ. 

Další manželka do sbírky

Bouchl jsem 2x do monitoru kladivem a opravdu scéna vypadá realističtěji!

Na jeden náhodný strom lze vylézt

Taky to nechápu

Bohužel, možná právě kvůli zmíněné snaze využít všechny dostupné příkazy, šla logika hádanek značně dolů. Např. pro získání hesla musíme sníst brouka a pro otevření dveří je nutné zničit jakousi zlatou krychli na úplně jiném místě. 

Problémy z předchozích her se přenesly i sem - pohybovat se můžeme kromě horizontální linie i "nahoru" a "dolů", nicméně v druhém případě není občas snadné východ z obrazovky najít, protože není vždy uprostřed jako v předchozích hrách a ani ho nic nenaznačuje - např. u vraku letadla. Hodně zásekovým místem je i vyšplhání na strom v lese, kdy se dá opravdu vylézt jen na jeden konkrétní a na ostatní ne. Frustrující je i nutnost stát na přesných místech, aby hra akci akceptovala, např. vykopání hrobu či podepření dveří. 

Celkově se hra z víceméně realistického prostředí města přesunula více do fantaskního prostředí domorodců a narazíme tu nejenom na kouzelníka, od něhož se naučíme pár kouzel, ale i na jakési duchy, kteří se vznášejí ve vzduchu. 

Autorova fascinace dívkami pokračuje i zde a v domorodé vesnici se oženíme. A to i přesto, že ve druhém díle jsme již jednu manželku měli. Naše nová společnice nás poté bude doprovázet a na některých obrazovkách jakoby i naznačovala aktivní místa, i když to je možná jen náhoda. 

Proboha, co já všechno musím podstoupit...

Mapa

POSTUP HROU
Sebral jsem zapalovač a v lese balvan. Na východě u tábora domorodců jsem daroval zapalovač a vzal si domorodou dívku, která mě začala doprovázet. Získal jsem zde i provazový žebřík a vrátil se k vraku letadla, u něhož jsem našel kovovou tyč. Dveře jsem vyrazil balvanem a uvnitř mi manželka pomohla najít lupu. Na západ od vraku jsem objevil něčí lopatku a poté jsem vyšplhal na třetí strom zleva, u něhož stála manželka. Vypil jsem džbán vody a poslechl si zpět kouzelníka, čímž jsem se naučil kouzlit. 

Slezl jsem ze stromu a na křižovatce se tentokrát vydal na jih. Pomocí lupy jsem zapálil křoví na západě a prošel na pohřebiště. Stoupl jsem si na úroveň manželky a pomocí něčí lopatky vykopal mrtvolu. Vyslovil jsem zaklínadlo a sebral kus hadru. Z křižovatky na východ a vstoupil jsem do tmavé jeskyně, kde jsem objevil lví žebro. V druhé části jsem vyslovil další zaklínadlo, přehodil si kus hadru přes hlavu a zničil zlatou krychli. Před jeskyní jsem opatrně přistoupil na okraj propasti, slezl dolů a vlezl do další jeskyně, kde se nacházely dveře, teď už díky zničené krychli otevřené. 

Došel jsem k jakémusi výtahu a vyjel nahoru k provazovému žebříku. Ten jsem nahradil novým a vyšplhal nahoru. Zde jsem opatrně přistoupil velice blízko ke dveřím a podepřel je kovovou tyčí. Poté jsem vstoupil, poslechl si ozvěnu a získal druhé heslo. Vrátil jsem se k výtahu a přesunul se dolů, k říčce, kde jsem snědl brouka a získal první heslo. Na dně výtahové šachty čekaly zavřené dveře. Vyslovil jsem první heslo, v následující místnosti druhé heslo, a v lese pomocí lvího žebra z pod kořene vytáhl a vzal klíč. Tím jsem odemkl helikoptéru a odletěl domů. 
KONEC POSTUPU HROU

Tajné heslo ke dveřím

Pod kořenem se válí klíč k helikoptéře

To je ale zvláštní vrtulník...

Vítězství!

Verdikt: Završení trilogie adventur. Tento díl vyměnil městské prostředí za džungli a udělal krok zpět co se týče logičnosti hádanek. 
Hodnocení: 4/10

pondělí 1. července 2024

Hra 967: Bomba (1991)


Bomba
Vývojář: Petr Mandík
Vydavatel: Mael
Vydáno 1991 pro ZX Spectrum
Žánr: Adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Pokračování adventury Velký Kšeft (1991), v němž jsme uzavřeli životní obchod a získali množství financí, za něž jsme si pořídili dům a manželku. Jak to tak ale bývá, s jídlem roste chuť, a tak toužíme vydělat si ještě více. Nenapadne nás nic lepšího, než vykrást místní banku a po menším průzkumu zjišťujeme, že "v okolí je vše potřebné", takže neztrácíme čas a zahajujeme další riskantní akci. 

Hra se prodávala za 21 Kč + poštovné. Poslední díl "trilogie" s názvem Katastrofa (1991) si mohli stávající zákazníci objednat "zdarma" za 10 Kč. 

Volba ovládání

Další hra Katastrofa (1991) byla pro zákazníky "zdarma"

Pro ostatní za 21 Kč + poštovné

Instrukce k ovládání - "sloupek" aneb kurzor

Náš hrdina měl "geniální" nápad

Hra vypadá úplně stejně jako zmíněný "první díl", s postavou tedy přímo pohybujeme po obrazovce a v dolní části kurzorem vybíráme z příkazů JDI, VEM, PUSŤ (polož), UŽIJ, ZNIČ, OKO (prozkoumat), OTEVŘI/ZAVŘI, ŘEKNI, UCHO (poslouchat), STISKNI a kliknutím na jméno autora v levém dolním rohu zobrazíme nepodstatný bodový zisk. 

V horní části se vypisuje veškerý text a pokud použijeme některý z příkazů, tak zde i vybíráme z nabízených předmětů. Prostřední část s vyobrazením lokace kurzor přeskakuje. Nutno říci, že některé příkazy nevyužijeme ani jednou (ZNIČ, UCHO, STISKNI) a další jsou zbytečné (PUSŤ - inventář je neomezený). 

Začátek hry

Cože, já mám manželku?!

Snad mě nikdo neodposlouchává...

Prodejna MAELu nesmí chybět

Postava chodí jen po horizontální ose, ale jít můžeme i "nahoru", čímž lze vejít do dveří, nebo "dolů", s čímž je trochu větší problém, protože průchody nejsou vidět a je možné je přehlédnout. Stejně jako v prvním díle, ani zde nechybí menší sebepropagace a najdeme tu prodejny Mael a autora evidentně zajímalo i opačné pohlaví, jelikož tu opět najdeme několik "krásných dívek" včetně jedné, kterou můžeme potkat v pokoji ve vykřičeném domě. 

Na několika místech lze skončit, ale vždy je jasné, co jsme udělali špatně. Hádanky jsou víceméně logické, ale problém je, že některé předměty lze použít jen na specifických obrazovkách, což může být matoucí. Např. paruku lze nasadit jen v koupelně, hrnec lze otevřít jen u výhybky, punčochu lze nasadit jen u tramvaje. Podobný problém je, že v některých případech musíme pro použití předmětu s postavou stát na přesném místě na obrazovce, např. když předáváme kytici dívce. 

Stanice metra Bobešova

Pofidérní hotel s lucerničkami

Mapa

POSTUP HROU
Otevřel jsem okno a vyslovil heslo pro otevření dveří. V koupelně jsem otevřel skříňku, vzal paruku a vous a nasadil si je. Otevřel jsem také záchodovou mísu a sebral ukrytou bombu. Z haly jsem vyšel prostředkem ven, před dům, a pokračoval na východ, až před prodejnu, kde jsem našel na zemi lístek MHD. Vstoupil jsem do haly metra, štípnul si lístek a použitím vlaku se přesunul na druhou stanici. V železářství jsem ukradl železnou tyč a před obchodem v koši objevil kytici růží. Tu jsem věnoval dívce na první zastávce metra (nutné stát přímo na ní) a dostal cigarety

Vybírání předmětů

Sympatická společnice

Tak tahle banka to odnese

Opět na druhé zastávce jsem pokračoval až do hotelu, bordel mámě věnoval cigarety a byl puštěn do výtahu. V prvním patře jsem v pokoji sebral punčochu a v přízemí v kuchyni také fritovací hrnec. Vrátil jsem se na křižovatku a prostředkem se vydal k lavičkám. Ty jsem prozkoumal a našel bonboniéru, kterou jsem věnoval pracovnici v bance a obdržel plán banky, jenž jsem na místě nastudoval. 

Vrátil jsem se na křižovatku, otevřel hrnec a našel divný olej. Tím jsem namazal výhybku a tyčí ji přehodil. U tramvaje jsem si nasadil punčochu na hlavu a nastoupil. Proboural jsem se přímo k trezoru, který jsem odemkl pomocí bomby, otevřel ho a sebral balíky peněz. Od banky jsem se vydal na východ, nasedl do taxi a odjel na letiště. 
KONEC POSTUPU HROU

Menší úplatek

Jak otevřít trezor?

Rychle odsud!

Vítězství!

Verdikt: Velice podobné jako první díl, ale díky více logickým hádankám o vlásek lepší. 
Hodnocení: 4/10