úterý 23. ledna 2024

Hra 913: Bombay (1994)


Bombay
Vývojář: Robert Zaborowski
Vydavatel: Excellent Software Company
Vydáno 1994 pro Atari 8-bit
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Bombay se částečně podobá autorově předchozí logické hře Crix (1993), jelikož i tentokrát budeme spojovat kostičky se stejnými symboly (ty mají dokonce identickou podobu). Po obrazovce pomocí joysticku pohybujeme s kurzorem, který vždy zabírá jedno políčko. Stačí nám pouze čtyři směry pro pohyb, jelikož jediné, co můžeme dělat, je strkat do kostiček se symboly, přičemž pohnout můžeme současně maximálně s jednou a funguje tu "gravitace", tzn. kostky padají dolů. 

Začátek hry

Hned v prvních úrovních začne přituhovat

Děravou cestu musíme vydláždit kostičkami

Zde je potřeba vymyslet menší trik

Jakmile vyčistíme všechny, postupujeme do další úrovně, kterých tu je celkem 30. Na každou přitom máme časový limit přesně tři minuty. Pokud to nestihneme, tak jsme vráceni zpět do menu, naštěstí ale můžeme pokračovat tam, kde jsme skončili. Výhodnější je ale pomocí klávesy "Esc" level restartovat. Bohužel tu není žádný systém postupu, jako např. hesla pro každou úroveň, takže pokud chceme hru dohrát, tak to musíme dokázat na jeden zátah. 

Obtížnost jednotlivých úrovní se značně liší, zatímco část z nich se dá dokončit na první pokus, další dokáží být velmi obtížné a zaměstnají mozkové závity na delší dobu. Zatímco na začátku spojujeme vždy sudý počet kostiček, v pozdějších úrovních budeme muset spojovat liché počty, tzn. tři, což je o něco těžší, jelikož kostičky se vypaří jakmile se dostanou dvě k sobě. 

V menu si můžeme vybrat zdali chceme během hry slyšet zvukové efekty či povedenou hudbu

ESC aneb zkratka autora

Úvodní obrázek demoverze ke hře

Konec demoverze

Sliby chyby

Před vydáním v roce 1994 vyšla na přelomu roku i demoverze, jež obsahuje jako ukázku dvě úrovně ze hry. Po jejich dokončení se dočkáme výzvy, abychom si objednali plnou verzi, která se tedy pravděpodobně prodávala za peníze. Zajímavá je zmínka, že se máme těšit na 60 úrovní - jak již bylo zmíněno, nakonec jsme se dočkali "jen" 30, což je ale více než dostatečné. Zároveň měl vyjít i editor úrovní, nicméně ten není nikde k dohledání. Jeho existenci ale naznačuje existence další verze hry, která obsahuje nové úrovně. Ta bývá někdy označována jako "Bombay 2" a autorem je Ivan Straka, datum vydání je ovšem neznámé. 

Kostičky po třech

Předposlední těžká úroveň

Poslední 30. úroveň

Vítězství!

Verdikt: Další z mnoha logických her na osmibitová Atari, v této bych uvítal vyváženější obtížnostní křivku a systém postupu. 
Hodnocení: 4/10

Žádné komentáře:

Okomentovat