sobota 6. ledna 2024

Hra 907: Ký (1988)


Vývojář: Jiří Bernášek
Vydavatel: BeWeSoft
Vydáno 1988 pro Atari 8-bit
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Po prvotině Počátek Agenta W4C (1988) vydal BeWeSoft tuto hyperlokální arkádu, která se odehrává v autorově škole - SPŠE V Úžlabině na Praze 10. Podivný název je zkratka ze školního rozvrhu, jež označuje učitele jménem Antonín Koutský, což byl "strohý, přísný a nepřístupný pán s kravatou, kterého jsme neměli rádi". 

Budova školy je vyobrazena poměrně věrně, chybí hlavně severozápadní křídlo s dílnami a laboratořemi, které se v době vzniku hry teprve stavělo. Jinak tu ale najdeme pro místní studenty známé věci jako rýsovací prkna, laboratorní zkumavky, rozžhavené "kovadliny" aneb počítače IQ-151, v suterénu kotle vytápění budovy či v autorově třídě známou židli v rukách spolužáků, kteří je po sobě s oblibou házeli. Chybět nesmí ani hlášky od vyučujících typu "Zamyslete se nad sebou! Co z vás bude?!"

Sám autor říká, že "Tahle hra byla spíše prvním pokusem o zvládnutí hardwarových vychytávek Atárka na úrovni jednoduchého BASICu (sprajty PMG s detekcí kolizí, plynulý posuv obrazu sestaveného z částečně animovaných fontů, blikání změnami barev přes přerušení, rolování textu při načítání z kazety - to poslední dle západního vzoru, tuším že takové reklamy při načítání míval snad U.S.GOLD, to všechno pak s příchodem Turba úplně zmizelo...) Na nějaké vyladění designu a hratelnosti tehdy bohužel vůbec nedošlo."

Úvodní obrazovka - cenzurovaná část je ve skutečnosti "Kafuňkův ústav", což bylo jméno tehdejšího ředitele školy

Začátek hry v přízemí

Přes schodiště se přesouváme mezi obrazovkami

Na chodbách se musíme vyhýbat hlídkujícím vyučujícím

Pomocí joysticku ovládáme postavu a naším cílem bude najít a zničit 50 vyučujících. Ti jsou rozeseti na několika obrazovkách, na které se dostaneme přes jedno ze dvou schodišť. Na ta stačí vkročit a stisknout FIRE, načež musíme pomocí čísla vybrat, kam se chceme vydat. 

Schodiště 1: 3. patro, 2. patro, 1. patro, přízemí, šatna, suterén, jídelna, IQ 151 a tělocvična
Schodiště 2: 3. patro, 2. patro, 1. patro, přízemí, šatna, suterén

Občas je nutné jít přes druhé schodiště, tzn. "z druhé strany", protože na mnoha místech jsou zavřené dveře. Vyučujícího zničíme jednoduše tak, že si k němu na chvilku stoupneme. Jakmile se tak stane, tak se někde v budově (typicky na jiném patře) otevřou jedny další dveře umožňující přístup k dalšímu vyučujícímu. Jádrem hry je tedy hledání "kde se otevřely jaké dveře". Kolik jsme jich již zničili vidíme v levém horním rohu. Pozor si musíme dát na hlídky, jež se pohybují na chodbách, nicméně ty nijak nereagují na hráčův pohyb a nepředstavují velkou hrozbu.

Grafika hry je jednoduchá, ale přehledná. Během hraní se přehrává osmivteřinová hudební smyčka, která brzy začne lézt na nervy. V emulátoru může být problém při výběru patra na schodišti, kdy se jakoby zasekne klávesa FIRE, což obrazovku s výběrem zobrazí znovu a postava je tak v podstatě uvězněná. Naštěstí stačí kliknout myší ven z okna emulátoru a zpátky. 

POSTUP HROU
V budově školy se postupně zpřístupňují vyučující. Tento postup popisuje na jakém patře hledat dalšího. Pokud není uvedeno jinak, tak se jde vždy přes 1. schodiště:
1-10: přízemí, přes 2. schodiště do přízemí, přízemí, přes 2. schodiště do šatny, přízemí, 1.patro, přízemí, 3. patro, suterén, 3. patro
11-20: šatna , suterén, přízemí, jídelna, přízemí, suterén, suterén, jídelna, suterén, jídelna
21-30: IQ, IQ, jídelna, 1. patro, IQ, 1. patro, IQ, 3. patro, 2. patro, 3. patro
31-40: 2. patro, 3. patro, 2. patro, 3. patro, 1. patro, 2. patro, přízemí, 1. patro, 1. patro, 1. patro
41-50: přízemí, přízemí, 2. patro, 1. patro, 2. patro, 3. patro, přízemí, přízemí, 3. patro, 3. patro
KONEC POSTUPU HROU

Rozžhavené "kovadliny" aneb počítače IQ 151

Kotle v suterénu

Poslední vyučující

Vítězství!

Verdikt: Pro studenty dané pražské školy se jedná o zajímavou vzpomínku, nicméně tato hyperlokální arkáda nemá příliš zábavné mechanismy - ty spočívají v podstatě v hledání nově otevřených dveří. 
Hodnocení: 2/10

1 komentář:

  1. Jiří Bernášek7. ledna 2024 v 12:59

    Obdivuji tvoje nadšení, já jsem po těch letech už nenašel odvahu toto hrát (či dokonce dohrát). A koukám, podle polohy kabinetu a doprovodné hlášky, že závěrečným bossem (resp. posledním kantorem na řadě) zde byl "Ký" osobně. Tohle jsem sám neviděl 35 let a zapomněl o tom už skoro všechno...

    OdpovědětVymazat