neděle 21. července 2024

Hra 975: Letris 2 (1994)


Letris 2
Vývojář: SaiSoft & Alan Petřík (Factor 6)
Vydavatel: SaiSoft & Alan Petřík (Factor 6)
Vydáno 1994 pro ZX Spectrum
Žánr: Puzzle
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Neoficiální pokračování Letris (1991), na kterém se podílela autorská dvojice SaiSoft a Alan Petřík (Dice (1994), Black Man (1994)). Hra se tedy vzdáleně podobá Tetrisu, kdy shora padají písmenka, tentokrát ale nebudeme skládat slova, nýbrž nám bude stačit spojit tři stejná písmena a to pouze vertikálně, nikoliv horizontálně. Jinak řečeno musíme stavět sloupečky. 

Ovládací klávesy vidíme celou dobu na obrazovce, přes "O" a "P" pohybujeme s písmeny do stran, pomocí "Q" a "A" je obracíme (jelikož mohou padat i zrcadlově obrácená, i když samozřejmě jen některá) a stiskem klávesy enter můžeme hru zapauzovat. 

Začátek hry

Písmena mohou padat i zrcadlově obrácená

Bombu je třeba aktivovat položením dalšího písmena

Písmen je více, než kolik máme místa, takže si musíme vybírat a některá odkládat na "odpadní" hromádku. Zde vstupuje do hry další důležitý prvek a to bomba, kterou musíme nejprve umístit a položením dalšího písmena na její vrchní stranu ji následně aktivovat, čímž zničíme vše v daném sloupečku kromě momentálně ovládaného písmena. 

Po levé straně vidíme současné skóre, kdy body získáváme za složení trojice (30 bodů), ale i za prosté umístění libovolného písmene na hrací plochu či za jejich ničení. Ukazatel "triad" signalizuje zbývající počet trojic, které musíme pro dokončení úrovně složit (od 10 do 25) a "level" je číslo současné úrovně. Těch je tu dohromady pouze devět, ale i to naprosto stačí, protože hra je neuvěřitelně stereotypní. Hudba je sice povedená, ale i tak po chvíli omrzí, protože hraje stále dokola. 

Těsně před dokončením hry

Vítězství!

Tabulka nejlepších výkonů

Verdikt: Tahle hra je bohužel velmi stereotypní a nudná a oproti prvnímu dílu jde o krok zpět, tudíž si odnáší i nižší hodnocení. 
Hodnocení: 2/10

Žádné komentáře:

Okomentovat