pátek 19. července 2024

Hra 974: Lemris (1994)


Lemris
Vývojář: Jan Zeithaml
Vydavatel: Autotech Software
Vydáno 1994 pro DOS / Windows
Žánr: Puzzle
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Lemris je spojení dvou herních fenoménů a sice Tetrisu (1984) a hry Lemmings (1991). V hlavním menu si zvolíme svoje jméno, což slouží k zapisování získaných bodových výsledků a poté si navolíme "zabíjení" ano/ne (o tom níže), počáteční úroveň, což ovlivňuje rychlost padání kostky, a počáteční počet řádků, kdy se vygeneruje určený počet neúplných řádků, což samozřejmě hru hned zkomplikuje, ale zase získáme hned od začátku slušný bodový základ. 

Začátek hry

Pro lumíky je třeba vytvářet kapsy

Konec hry

Samotná hra je pak v podstatě klasický Tetris až na to, že nám pokaždé po dokončení řádku z "nebe" spadne do hry jeden lumík, který se nám po kostičkách začne procházet a je ohrožen na životě, jelikož ho další kostkou můžeme velice jednoduše rozplácnout. Pokud zmíněnou volbu "zabíjení" nastavíme na "ano", tak za likvidaci nebohých pidižvíků dostáváme bonusové body, což je samozřejmě daleko jednodušší než volba "b", kdy je naopak musíme udržet při životě, jinak se kvůli odečtům naše celkové skóre brzy dostane do mínusu. 

Po levé straně vidíme ukazatele bodů, složených řádků, aktuální obtížností úrovně, následující tvar, statistiky kostiček a ovládací klávesy, kdy můžeme použít kurzorové šipky, případně mezerník a enter. Po pravé straně je náhrobek s ukazatelem počtu zabitých lumíků a obrázek jednoho z nich, který drží v ruce teploměr. Ten signalizuje počet lumíků na obrazovce a jakmile je na maximu, tak již další do hry nepřibývají. V průběhu hry můžeme slyšet i nahrané hlášky od autorů, např. při zabití lumíka či při konci hry. 

Naše skóre se pak zapíše do tabulky nejlepších, kde vidíme dosaženou obtížnostní úroveň, počet složených řádků, zabitých lumíků, stisků kláves a samozřejmě celkové skóre. V menu se pak zobrazuje také jméno nejlepšího hráče, největšího vraha lumíků a ničitele klávesnic. Lepší by bylo tabulky rozdělit, protože dvě zmíněné varianty jsou obtížnostně velmi rozdílné. 

V druhé variantě se kostičky zabarvují krví lumíků

Hra s velkým počtem počátečních řádků

Tabulka nejlepších

Verdikt: Je spojení Tetrisu a Lemmings šílený nápad? V podstatě ano, ale ve finále to docela funguje. Varianta hry, kdy lze lumíky zabíjet není zase tak zajímavá, ale pokud se jim musíme vyhýbat, tak hratelnost najednou dostává nový rozměr. 
Hodnocení: 4/10

Žádné komentáře:

Okomentovat