úterý 13. února 2024

Hra 919: Classic (1994)


Classic
Vývojář: Robert Zaborowski & Mr. RoBo
Vydavatel: Excellent Software Company
Vydáno 1994 pro Atari 8-bit
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Další logická hra od R. Zaborowského (Crix (1993), Ra (1993), Bombay (1994) a další), která opět vyniká podařenou hudbou, pod kterou je tentokrát podepsán jakýsi Mr. RoBo. 

Pomocí joysticku pohybujeme kurzorem a přeskakujeme po jednotlivých čtvercích, které mají tmavou světlou stranu a jsou propojeny "trubkami". Naším cílem je otočit všechny na stejnou stranu, přičemž se před začátkem každé úrovně dozvíme, jestli to má být "black", čili tmavá, nebo "white", čili světlá. Problém je samozřejmě v tom, že jakmile otočíme jeden čtverec, tak se automaticky otočí i všechny sousedící. Naštěstí můžeme dočasně odebírat i trubky, i když maximálně jednu současně, což zabrání otočení v daném směru. 

Začátek hry

V další úrovni budeme otáčet na černé

Některé úrovně jsou jen o rychlosti

Tohle vypadá jednoduše, ale problémem jsou skryté "zámky"

Celkem tu najdeme 30 úrovní, přičemž ty samy o sobě nejsou příliš obtížné, čehož si byl asi autor vědom, a tak přidal i často šibeniční časový limit. Od 16. úrovně tu jsou navíc skryté "zámky". To znamená, že daný čtverec je zablokovaný a neotáčí se a musíme na něj nejprve "kliknout", aby se uvolnil. Jednou z taktik je nejprve zkusit otočit všechny čtverce na obrazovce a pak teprve začít úroveň řešit. 

Velkým problémem je, že tu není žádný systém postupu a jakmile některou úroveň nestihneme vyřešit, tak musíme hrát od první, což je velice nepříjemné. Frustrující je i příliš dlouhá animace při odebírání a vracení trubky, což vede k nepřesnostem v ovládání, což může být kvůli přísnému časovému limitu rozhodující. 

Doprostřed se nedostaneme, ale naštěstí zde otáčíme na bílé, takže to není třeba

Poslední úroveň

Sláva

Vítězství!

Verdikt: Největším problémem je zde absence systému postupu, takže při každém nezdaru musíme začínat od první úrovně. I co se týče mechanismů, tak se jedná o jednu z těch jednodušších logických her, přičemž obtížnost tu je uměle navyšována přísnými časovými limity. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat