středa 7. února 2024

Hra 918: Brutal Worms (1994)


Brutal Worms
Vývojář: Jakub Flaška & Jan Flaška & Miroslav Hlavička
Vydavatel: NOP (No Operation) & J. H. C. S. (Jan Hanousek Computer Software)
Vydáno 1994 pro ZX Spectrum
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1 - 4
Stav: Dokončeno

Variace na Wurmiho pro jednoho až čtyři hráče, která byla údajně vytvořena za pouhé tři dny. Nejprve ji v roce 1994 vydali sami autoři pod značkou NOP a o rok později ji distribuoval i J. H. C. S. spolu se hrou Falling Down (1995) ve stejnojmenné kompilaci za 99 Kč. 

V menu si lze nastavit počet hráčůovládání pro každého z nich a to buď na joysticku či na klávesnici, kdy si lze zvolit vlastní klávesy - stačí čtyři pro pohyb. Dále se volí rychlost hry (1-9), kdy nejvyšší je nehratelná, a číslo počáteční úrovně (0-9), kdy ty se liší jen počtem překážek. 

Menu

Začátek hry jednoho hráče (červ označen jako "1")

Průběh hry

Po startu hry se na obrazovce na chvíli objeví jen čísla - ta značí jednotlivé hráče. Při sólo hře tedy vidíme pouze číslici "1" a ta se po chvíli změní ve známého červa, který putuje po obrazovce, sbírá jablíčka (?) a roste, přičemž se snaží vyhnout jak překážkám, tak vlastnímu tělu. V každé úrovni je 20 jablíček a jakmile je všechny sebereme, tak postupujeme do další. 

V dolní části obrazovky vidíme průběžné skóre všech hráčů (za jablíčko je jeden bod). Barva tohoto ukazatele také naznačuje zbývající životy - začínáme na zelené, načež následuje růžová, červená a modrá. Získat zpět život se dá sebráním srdíčka, které se občas také objevuje. 

Největším lákadlem je samozřejmě hra více hráčů, kdy se snažíme nejenom přežít, ale i získat co nejvyšší skóre. Pokud jeden z hráčů přijde o všechny životy, tak končí, ale ostatní pokračují a můžou se dostat i do dalších úrovní. Pochválit se dá plynulost hry, kdy ta běží svižně i na vyšší rychlosti a zážitek je doplněn řadou zvukových efektů. 

Čtyři hráči proti sobě

Poslední úroveň s řadou překážek

Konec hry

Verdikt: Wurmi pro více hráčů. 
Hodnocení: 4/10

Žádné komentáře:

Okomentovat