středa 7. září 2022

Hra 719: Silvestrovská Pecka (1992)


Silvestrovská Pecka aneb Balada o Palírně Půllitrově
Vývojář: Michal Wolf & Miroslav Hlavička (Scalex) & Ladislav Schön
Vydavatel: Proxima Software
Vydáno 1992 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Silvestrovská Pecka je první díl ze čtyřdílné série o Půllitru Destiloviči a Protichlastovovi Léčebnoviči, kterou prodávala společnosti Proxima v kompilaci "Tango" za 150 Kč. Kromě her Tango (1992), Magic Dice (1993) a Honba za Pokladem (1993) obsahovala i druhý díl s názvem Veselé Velikonoce (1993). Třetí díl s názvem Happy Birthday (1993) nevyšel na ZX Spectrum, ale jen na počítače Sam Coupé, čtvrtý díl "Zuby ve Tmě" pro tutéž platformu vyšel až v roce 1997. 

Ve hře najdeme zmíněné roky 1991, ale i 1992, kdy byla hra pravděpodobně dodělána. Distribuována byla ale až od roku 1993. 

Náš kamarád Půllitr slaví se svými kamarády příchod nového roku, zatímco jeho věčný rival Protichlastov se rozhodl využít jeho nepřítomnosti a zničit jeho ilegální palírnu, čímž by ho připravil o ekonomickou stabilitu i o domov. Nastraží mu proto do sklepa časovanou nálož, kterou musíme do půlnoci zneškodnit. 

Úvodní obrazovka

Začátek v našem domě

Dostat se přes stařenku bude problém

Z manuálu se dozvíme dostupné příkazy PROZKOUMEJ, VEZMI, POLOŽ, POUŽIJ, ROZHLÉDNI SE, INVENTURA, VEN, DOVNITŘ. Pomocí SAVE můžeme ukládat na kazetu, disk a do paměti na až 10 pozic. Slova se dají zkracovat i na méně než tři písmena, přičemž je stačí psát bez diakritiky, načež si je parser přeloží a zobrazí je celá i s diakritikou. 

Na vrchní straně obrazovky se nachází časomíra, která začíná na 23:00, takže máme přesně hodinu na to, abychom svůj úkol splnili, což je více, než dostatečné. 

Klasická hospoda

Půllitr Destilovič

Důvěřivý kapr

Začínáme ve svém domě a podíváme se do jeho okolí, k zamrzlému rybníku, do domu Půllitra, do hospody a nebo také na hřbitov, který stráží stařenka - smrtka. Inventář pojme maximálně pět předmětů, přičemž naší situaci komplikují zbytečné předměty, jež k ničemu neslouží. 

Hra není obtížná a situaci ještě zlepšují nápovědy v manuálu, takže dohrání může zabrat opravdu jen chvíli.

Já věděl, že se s doktorem dohodneme

Mapa

POSTUP HROU
V kuchyni jsem sebral nůž (VEZ NUZ) a vydal se do hospody, kde jsem našel v kotelně sekeru (VEZ SEK) a v patře provaz (VEZ PRO). V domě Půllitra jsem odřízl síť (POU NUZ) a vzal ji (VEZ SIT). Na břehu rybníka jsem vysekal díru (POU SEK), přivázal provaz k síti (POU PRO) a s tou ulovil (POU SIT) kapra (VEZ KAP), kterého jsem rozřízl (POU NUZ) a našel zlatý zub (VEZ ZUB). Vrátil jsem se do hospody a zub vyměnil s doktorem (POU ZUB) za láhev s uspávadlem (VEZ LAH). 

Zahodil jsem síť (POL SIT) a sekeru (POL SEK) a na WC sebral plynovou masku (VEZ MAS), kterou jsem si nasadil (POU MAS). Vydal jsem se na hřbitov, kde jsem stařenku s kosou uspal (POU LAH) a v budově sebral příručku na bomby (VEZ PRI). V Půllitrově domě jsem našel tajnou místnost a podle příručky časovanou nálož zneškodnil (POU PRI). 
KONEC POSTUPU HROU

Příručka se bude hodit

Tajná místnost Půllitra

Vítězství!

Verdikt: Vcelku krátká a jednoduchá oddychová textovka. 
Hodnocení: 3/10

4 komentáře:

  1. Happy Birthday vyšel, ale zřejmě jen pro SAM Coupé.
    https://www.zx-spectrum.cz/index.php?cat1=3&cat2=6&solution_id=happybirthday_nv.txt

    OdpovědětVymazat
  2. A dokonce po letech vyšel i 4. díl "Zuby ve tmě" také pro počítač Sam Coupé. Ten je nejlepší.

    OdpovědětVymazat
  3. Jako jedna z mála ZX textovek co za něco stojí.

    OdpovědětVymazat