úterý 27. září 2022

Hra 728: Pick Out 2 (1992)


Pick Out 2
Vývojář: Milan Blažíček (Bytepack) & Ján Deák & Marek Forray
Vydavatel: UltraSoft
Vydáno 1992 pro ZX Spectrum
Žánr: Deskovka
Počet hráčů: 1 - 2
Stav: Dokončeno

Milan Blažíček (Notorik (1992), Octopussy (1992)) ve spolupráci s dalšími dvěma autory vytvořil toto převedení klasické karetní hry pexeso pro distribuční společnost UltraSoft, ten ho prodával za poměrně vysokých 149 Kčs. Těžko říci, proč je v názvu číslice "2", první díl se mi nepodařilo dohledat. Doplnění: První díl vyšel na Amigu, ale nejedná se o příliš známé dílo. 

Menu

Začátek hry

Trefa!

Na obrazovce je 21 párů kartiček, kdy samozřejmě musíme postupným odkrýváním najít dvě stejné. Hra obsahuje tři sady karet - první jsou různé obrázky, druhá písmena abecedy a třetí je nejkomplikovanější, jelikož obsahuje číše, džbány a poháry různých velikostí a tvarů, některé jsou si přitom velmi podobné a hráči si musí všímat drobných detailů.

Ovládání je možné buď na joysticku či na klávesnici, kdy se poté používají klávesy "Q", "A", "O", "P" pro posun a jedna z kláves "B", "N", "M", mezerník pro výběr karty. 

Dokončení úrovně

Odkrývání bonusového obrázku

Třetí sada karet obsahuje obrázky s velmi malými rozdíly

Zvolit lze ze dvou herních módů. První je klasická kompetitivní hra dvou hráčů proti sobě, kteří se střídají v tazích a počet nalezených párů se zobrazuje v pravé části obrazovky. Druhá možnost je hra jednoho hráče, na něhož čeká šest úrovní. Každá sada karet se tedy objeví 2x. Zde je protivníkem časový limit, který je v pozdějších levelech neúprosný. Menší motivací jsou i dva bonusové obrázky, ty se odhalují postupně, jak úrovně dokončujeme. 

Předností hry je svižnost, plynulost a pro Spectrum 128K i solidní hudební doprovod. 

Na hru vyšlo preview v časopise BiT 01/93 se slovy "Myslím, že kupující budou s hrou velmi spokojeni. Jde o principiálně jednoduchou hru, ale výborně naprogramovanou."

Kompetitivní hra dvou hráčů

Vítězství!

Verdikt: Sice se pořád jedná pouze o pexeso, ale toto je velmi dobře zpracované a nabízí i nadstavbu ve formě šesti úrovní pro jednoho hráče. 
Hodnocení: 4/10

4 komentáře:

  1. Ad název - ta dvojka možná není označení dílu, ale hříčka a narážka na pexeso, tzn. "vyber dvě"? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale nie... jednotka vysla na Amige a autor sa inspiroval tou amigackou verziou a ocisloval ju ako pokracovanie.

      Vymazat
  2. Tu je link na clanok v casopise Bit kde je to spomenute - https://www.oldgames.sk/mag/bit-16/page/30/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, to jsem přehlédl. Doplnil jsem to tedy do článku i s poznámkou, že první díl vyšel na Amize.

      Vymazat