sobota 2. července 2022

Hra 693: Notorik (1992)


Notorik
Vývojář: Milan Blažíček (Bytepack)
Vydavatel: UltraSoft
Vydáno 1992 pro ZX Spectrum
Žánr: Akční adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Jak již název (a vlastně i úvodní obrázek) napovídá, budeme se tentokrát vypořádávat se závislostí na alkoholu. Jakožto pankáč Fred musíme najít klíč do komory se sudy s vínem, které před námi ukryla naše zlá a nepřející žena. Hra, kterou prodávala za 89 Kčs distribuční společnost UltraSoft, je kombinací adventury a plošinovky. 

Menu

Začátek hry

Použití vrtačky výběrem z menu

V menu si vybereme způsob ovládání - a to joystick či si lze nadefinovat vlastní klávesy, kdy budeme potřebovat pohyb doleva, doprava, skok a otevření menu s příkazy. Zároveň jsou ale některé klávesy rezervované - "A" je pro začátek nové hry, "W" a "E" hru zapauzuje, resp. odpauzuje, a pomocí "Q" si můžeme zvolit způsob obarvování pozadí za postavou - buď kolem sebe má bílou barvu, což zvyšuje přehlednost, ale vypadá to divně, nebo postava splývá s pozadím, což je hezčí, ale občas nepřehledné. 

S Fredem většinou chodíme do stran, na některých místech jsou i schody, které můžeme vyskákat a obrazovky se pak dělí na spodní a horní úroveň. Na všech pak najdeme nepřátele - šneky, duchy či oživlé květináče, kteří ale na postavu nijak nereagují a pouze se pohybují po předem definovaných trasách, což bývá většinou celá šíře obrazovky. Není možné je zlikvidovat a překonat se dají pouze perfektně načasovaným skokem. Manuál o nepřátelích mluví jako o halucinacích způsobených opilostí.  

Občas je třeba vyskákat schody

Pomocí klávesy "Q" lze přepnout na alternativní režim splývání postavy s pozadím

Adventurní část je pak poměrně monotónní a spočívá hlavně v hledání klíčů k mnoha dveřím, na které můžeme v okolí narazit. V inventáři můžeme mít pouze jeden předmět, který vidíme v pravé dolní části obrazovky. Ovládání je v tomto ohledu krkolomné - např. pokud chceme odemknout dveře, musíme k nim nejprve přijít, poté stisknout klávesu pro "menu", načež se hra zapauzuje a kurzor přejde do levého dolního rohu, kde je na výběr z příkazů VEZMI, POLOŽ, POUŽIJ, VEJDI DO DVEŘÍ a QUIT pro opuštění této nabídky. Jakmile najedeme na žádaný příkaz, tak ho vybereme pomocí klávesy pro skok. 

Pocit z ovládání by byl možná lepší, kdyby se stisknutí špatné klávesy nerovnalo trestu - na většině míst se totiž musíme vyhýbat zmíněným rychle se přibližujícím nepřátelům, kdy kontakt s nimi znamená navrácení Freda na pozici, na které se nacházel po vstupu na danou obrazovku a hlavně ztrátu části života, který tu je znázorněn na stupnici jako množství alkoholu v krvi. Postava má v podstatě pět "životů" a poté nastává konec hry. Hra je také krátká, takže je dost možné, že ji hráč dohraje dřív, než si na ovládání zvykne. 

Na hru vyšla recenze v časopise BiT 11/92, kde jí autor udělil 82 % se slovy "Mám dojem, že i přes určité drobné nedostatky je právě Notorik hrou, která na našem trhu doteď chyběla a která se určitě stane oblíbenou". Ve stejném čísle vyšel i plakát. 

Plakát ke hře z časopisu BiT 11/92; Zdroj: spectrumcomputing.co.uk

Strojovnu hlídá vražedný létající šroubovák

Mapa

POSTUP HROU
Přeskákal jsem všechny nepřátele a došel až na druhý konec, kde jsem sebral vrtačku. S tou jsem otevřel dveře do strojovny a sebral klíč 2. S tím jsem otevřel dveře do koupelny a sebral klíč 3, se kterým jsem otevřel dveře u krbu a v místnosti objevil klíč 4. Ten samozřejmě pasoval do dveří 4, za nimiž jsem nalezl kliku. Vrátil jsem se do místnosti, kde byl klíč 4 a klikou otevřel dveře na východ. V místnosti jsem sebral klíč 5, se kterým jsem se vrátil na začátek a otevřel si cestu k alkoholu. 
KONEC POSTUPU HROU

Klíč dole je lákavý, ale je nutné se vyhnout oživlému květináči

Truhly se překvapivě nedají otevřít

Vítězství !

Verdikt: Kombinace adventury a plošinovky, kdy vlastně ani jedna část není moc povedená. V adventurní části v podstatě jen hledáme způsoby, jak otevřít dveře a plošinovková část spočívá v přeskakování nepřátel, kteří se od sebe chováním neliší a navíc přináší frustraci, kdy nás na většině míst nenechají vydechnout. Pochválit se dá slušné grafické zpracování, na druhou stranu je hra dost krátká. 
Hodnocení: 3/10

1 komentář:

  1. Notorik bola jedna z prých hier ktorú som mal zakúpenú ako originál priamo z obchodu. A to je asi tak všetko. Je o úplne tragická hra a pamätám si ako ma to vtedy veľmi sklamalo.

    OdpovědětVymazat