úterý 5. července 2022

Hra 694: Obchodník (1992)


Obchodník
Vývojář: Bob Jágr & Adam Přibyl
Vydavatel: Třeboň Compani
Vydáno 1992 pro ZX Spectrum
Žánr: Strategická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Jakožto obchodník se ujmeme své lodi a budeme se snažit vydělat dostatek peněz, abychom mohli odejít do důchodu. Začínáme v Hongkongu s $25.000, přičemž na výběr je ze 14ti druhů zboží - voda, jídlo, léky, zlato, perly, hedvábí, bavlník, rum, tabák, opium, zbraně, koření, káva a čaj. 

Pohybovat se můžeme mezi deseti přístavy - Hongkong, Singapur, Šanghaj, Jokohama, Jakarta, Bombaj, Sydney, Melbourne, Los Angeles a San Francisco. Rozdíly mezi nimi však nejsou žádné a ani není nutné kalkulovat se vzdálenostmi mezi nimi. Každá cesta si vyžádá vždy 10 beden jídla, vody a léků. Při příjezdu se ceny zboží vygenerují náhodně v rozmezí 0 až 1000 (ano, včetně nuly). 

Začátek hry

Lichvář si šlape na jazyk

Jedna z náhodných událostí

Žádané je samozřejmě levně koupit a jinde draze prodat. V každém přístavu můžeme kromě obchodování také zajít za lichvářem a půjčit si peníze či zkontrolovat stav skladu, tzn. z kolika procent je naše loď zaplněna (max. kapacitu 10.000 beden bohužel nelze nijak zvyšovat). 

Největším problémem hry jsou náhodné události - při plavbě do jiného přístavu nás kdykoliv může náhodně poskytnout jedna z katastrof jako je třeba uragán (konec hry), útok pirátů (ukradnou všechny naše peníze a zboží) či cholera (musíme mít dostatek vody, jídla a léků, jinak končíme). Naše pracně budované bohatství se tak může rázem rozplynout. 

Hra se dá dohrát, nicméně je nutné získat 1 miliardu dolarů, což je za normálních okolností téměř nemožné. Na začátku si lze zapnout i slušnou AY hudbu od Františka Fuky, která ale byla do hry "dolepena" až později. 

Koření zadarmo? Kdepak asi soudruzi udělali chybu?

Kapitán - alkoholik

Ukazatel financí se poněkud vymkl kontrole

Vítězství!

Verdikt: Na papíře hra nevypadá špatně, ale reálně se nehraje příliš dobře a to hlavně kvůli frustrujícím náhodným událostem, stereotypu a nedosažitelné podmínky pro dohrání. 
Hodnocení: 2/10

Žádné komentáře:

Okomentovat