čtvrtek 29. září 2022

Hra 729: Steel Rats (1992)


Steel Rats
Vývojář: Jaroslav Myslivec & Radek Zýka (Zyxoft)
Vydavatel: Tlauli-ran
Vydáno 1992 pro ZX Spectrum
Žánr: Strategická hra
Počet hráčů: 2
Stav: Dokončeno

Poslední zachovanou hrou od Tlauli-ran (Escape From the Paradise (1992), Galactic Empire (1992) a další) je strategická hra pro dva hráče. Každá strana má k dispozici pět tanků a cílem je prostřílet se až do nepřátelské základny. 

V menu, v němž hraje solidní hudba, si vybereme typ ovládání - joystick nebo klávesnici, kdy nám poté stačí klávesy "Q" a "A" pro pohyb v menu a "M" pro výběr. Před začátkem může každý hráč pojmenovat své vojáky, případně je nechat jako "Nameless". 

Menu

Začátek hry

Po mnoha tazích se konečně soupeři dostávají do kontaktu

Hra se odehrává na tahy - tank, který je zrovna na řadě, je označený bílým pozadím. V menu v pravé části obrazovky poté vybíráme z několika možností:
  • motion - aneb pohyb. Pomocí čísla 1-8 vybereme směr, kdy 1 je sever a 5 jih a poté "speed" v rozmezí 0-5, což značí, o kolik políček se chceme posunout. 
  • attack - při útoku opět vybereme směr a poté zbraň - kulomet, granát, silnější granát a nůž. Ty mají rozdílné poškození, dosah a oblast účinku. Granát vybuchne do tvaru "+", tzn. zasáhne i políčka okolo, zatímco nůž je jen nablízko. 
  • cancel - přeskočení tahu
Zajímavé je, že každý tank (kromě případu, kdy přeskočíme tah) musí provést obě akce - přesun a útok. Pokud se tedy chceme jen přesunout, tak musíme stejně zaútočit, i když není na koho.

Všichni červení jsou zneškodněni, ale co teď?

Ve válce není nikdo vítěz...

Modří obsadili nepřátelskou základnu

Mapa ID 0

Každý tank má na začátku 99 ammo do kulometu, 10 granátů, 2 silnější granáty a 10 štítu čili životů. Za ničení se mu také přičítá skóre, což je ale sekundární. Na mapě najdeme neprostupné zdi ale i dveře, které je třeba nejprve rozstřelit, načež změní barvu z modré na černou a stanou se prostupnými. 

Finální vyhodnocení má dvě varianty - buď se jedna strana dostane do nepřátelské základny (teoreticky to lze i bez zabití jediného protivníka), načež se vypíší jména přeživších žlutou barvou, nebo se při zničení všech tanků nestává vítězem nikdo. 

V menu je také možné nahrát jinou mapu, k dispozici jich je 10, viz screenshoty. Mapy 3 až 8 jsou ale stejné (prázdné), pravděpodobně připravené na to, aby si je hráč vytvořil sám podle svých představ v nějakém editoru.

Mapa ID 1

Mapa ID 2

Mapa ID 3 až 8

Mapa ID 9

Verdikt: Na tuzemské poměry nevšední kousek, nicméně hra je až příliš zdlouhavá a třeba na začátku partie trvá dlouhou dobu, než se soupeři vůbec dostanou na dostřel. Design map není dobrý, jelikož do mnoha částí nemá vůbec cenu jezdit. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat